Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerli dostlarım, özellikle son yıllarda hepimizin korkulu rüyası ve yaşamımızı engelleyen stres, toplum üzerindeki etkisini artırarak sürdürmekte.

Unutmayınız ki, neredeyse yılda yaklaşık 15 bin kişiye varan insanımızın meydana gelen trafik kazalarında ölümlerinde, yine aynı duygu ve davranış yatar.

Çünkü, sürücü hatası ve tetikleyici olarak belirtilen sebeplerin başında, yine stres gelmektedir.

Yetişkin insanlar için bu ve buna benzer olumsuzluk-ların günlük yaşamda ve özellikle trafikte önemli yer aldığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

Oysa, medeni ve ileri ülkelerde, alınan trafik tedbirlerinin koruyuculuğu kadar, sürücü güvenliği de unutulmamalıdır.

Bu amaçla, gerekli söylemler hatırlatma ve bilgilendirmelerle trafik kurallarına ilaveler yapılırken, stres ise denetim altına alınarak önlenmesi amaçlanılıyor.

Ancak, geri kalmış ve benzeri birçok ülkede ise kişisel bazda bu önlemlerin sağlanabilmesi zorluklar içeriyor.

Gelişmiş ve medeni ülkelerde ise; yaşamın her bir parçası ile insan-mefhumu ve tüm canlı hayatı ise önem taşır.

İşte, yaşamın böylesi derinliklerinin yanısıra ülkemizde gün geçtikçe artış gösteren ve nice olumsuzluklar ile karşımıza çıkan stres ile trafik, gündeme taşınmakta. Çünkü, bunlar ikiz kardeştir...

Yakın zamana kadar (basit bir grip vakası) gibi kabul edilen bu kişisel davranış bozukluğunun, artık rahatsızlık haline dönüştüğü ve insanlık alemini hedeflediği görülüyor.

Tüm gelişmiş ülkeler de dahi trafik başta olmak üzere, günlük yaşam ve çevresel sorunlar ile kalıtımsal olaylar da, bu insanların sayısını artırıyor.

Stres , yaşamımızı kısıtlıyor. Bağışıklılığımızı engelliyor, yaşamı zorlaştırıyor ve psikolojik sorunlar ile mutsuzluğa sebep oluyor.

Üstelik bu soya çekim kaidesi olup nesiller boyu sürebilmekte.

Psikomatik tıbbi adını alan fakat psikolojik sorunların yaşanması ve stres ile beynimizin vücudumuza verdiği zararlar da, yaşamı zorlaştırıp insan hayatında ileri yıllar olumsuz davranışlara sebep olur.

Çünkü, sağlıksız yaşam insanın böylesine yanlış davranışlarla yanlış ve hatalı girişimini sağlar.

Haberin Devamı

İşte yıllardır gizli kalmış ve bugün dahi sebebi bilinemeyen nice hastalıklar gibi; ruhsal bozuklukların oluşarak yaşamımızı da olumsuzluklara sürükleyen bu engelleri ortadan kaldırmalıyız.

Yaşamımızın her bir parçasında yer alan bu canavarı, artık içimizden atmalı ve dengeli bir yaşam içindeki toplum olmalıyız.

Her trafikkazasında, sürücü hatası yer almaktadır...

İşte trafik canavarı denilen; stres yüklüsürücülerimiz değil mi?