Değerli trafik dostlarım, yaz mevsimi geldi geçiyor; bunaltıcı sıcaklar başladı ve artarak sürmekte... Üstelik önümüzde on gün sürecek bir tatil daha var. Öyleyse haydi denize, Ege sahilleri ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.
Unutmayınız ki, gideceğimiz yollarda bizleri bekleyen olumsuzluklar var. Kanla beslenen ve adını Trafik Canavarı koyduğumuz ‘İçimizdeki Canavar’ yollara çıkmamızı bekliyor. Meydana gelecek kazalar ve sonrası ölümlerle, kendimiz ve ailemizin yok olmasına sebep olmayalım... Unutmayalım ki, yolda başımıza gelenlere kaza diyebilmemiz için, önce kurallara uyarak tedbirimizi alacağız. Özellikle yola çıkmadan önce, aracımızın teknik kontrollerini yaptırarak hazırlıklara başlamalıyız.
Bunun yanı sıra, uzmanlarca trafik içerikli konuşmalarda söylenip veya yazılan, basit ve uyulması gerekli kuralları ise kesinlikle unutmayalım.
Öncelikle “İlkyardım nedir?” sorusuna verdiğimiz cevap ise unutulmamalı. Çünkü, bildiğimiz halde uygulanmayan şu tanımdır: Kaza geçiren, yaralanan ya da birdenbire hastalanan kişilere, yaşamsal tehlikeyi atlatıncaya kadar uygulanan, her türlü ve tıbbi yardımdır. Üç ana kural olarak oluşmaktadır:
İlk yapılacak olan...
Birinci ilkesi, hasta veya yaralının yaşamını kurtarmak, ikincisi ise daha kötüye gitmesini önlemek, üçüncüsü ise hasta veya yaralının iyileşmesini sağlamaktır.
Fakat, hastayı hastaneye götürmek kadar, geçen zaman önemli olup, araçta iyi bir ilkyardım çantası ve iyi bir ilkyardım el kitabı bulunmalıdır.Trafik kazası sonrası kurtarma ve ilkyardım için uygulanacak kurallar ise değişmez olup şöyle sıralanmaktadır:
- Önce soğukkanlı olun ve yardım isteyin.
- Kaza geçiren kişiyi kıpırdatmayın.
- Önemli olan, sırt ile bel omurları örselenmiş bir yaralıyı, uzman personel gelinceye kadar hareket ettirmeyin.
- Trafik kazalarında ilkyardımı yapacak kişinin hiç paniğe kapılmadan hızlı davranması gerekir. Çünkü, ilk yapılacak yardımda yaralının solunum ve kan dolaşımı kesintiye uğramamalıdır.
- Kaza geçiren kişinin solunum yolları (ağız, gırtlak ve soluk borusu) açık olmalıdır.
- Öncelikle boğazından soluk almasını engelleyecek yabancı bir cisim olmamalıdır.
- Dilinin arkaya doğru kayıp gırtlağını tıkamasını engellemek için, yaralının başını geriye yatırıp yana doğru çevirmek gerekir.
- Solunum yolları açık olduğu halde, beyindeki solunum merkezi, sinirler ya da solunum kasları zarar görebilir. Bu durumda, soluk alıp veremeyen kişiye yapay solunum uygulamak gerekir.
- Kaza geçiren kişinin kalbi durmuşsa, kanı bütün vücutta rahatça dolaşamıyorsa ve kan kaybına yol açacak önemli bir yara yaşamsal tehlikedir.
- İlk yapılacak olan, yaralının kalbinin atıp atmadığını denetlemektir.
- Kalp durmuşsa çalıştırabilmek için masaj yapmak gerekir, fakat sadece uzman doktorlar yapabilir.
Tunca Bengin
İsrail teröründe neredesiniz?
23 Aralık 2024
Abdullah Karakuş
‘Benim teröristim iyi’ çıkmazı
23 Aralık 2024
Hakkı Öcal
Suriye’de barışı önlemenin yolu: YPG’yi korumak
23 Aralık 2024
Eren Aka
Belediyelerin borç tartışması bitmiyor!
23 Aralık 2024
R.Hakan Kırkoğlu
2025 size ne getirecek? Yengeç | Jüpiter ile şans ve bolluk sizinle olacak
23 Aralık 2024