Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, ilk Ege Üniversitesi’ne bağlı olarak ‘Tire Meslek Yüksekokulu’ adı ile 1994 yılında İzmir’in Tire ilçesinde kuruluyor. 1998-1999 öğretim yılında Tire Kutsan Oluklu Mukavva Kutu ve Kağıt San. A.Ş.’nin desteğiyle restore edilen Cumhuriyet Meydanı’ndaki Tekel binasına geçiliyor ve yüksekokulun adı ‘E.Ü. Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu’ olarak değiştiriliyor.
Yüksekokul İzmir’e 80 kilometre uzaklıkta. Ulaşım İzmir Merkez Otobüs Garı ve Gaziemir Tren İstasyonu’ndan sağlanıyor. Bunlarla birlikte, eğitim-öğretim döneminde özel öğrenci servisleri ile de ulaşım hizmeti veriliyor
Eğitim-öğretim faaliyetlerine ilk olarak 1994-1995 öğretim yılında bilgisayar programcılığı ve gıda teknolojisi programları ile başlanıyor.
Yüksekokul, o tarihten sonra hızla gelişiyor ve bugün 3 gündüz (gıda teknolojisi, bilgisayar programcılığı, su ürünleri), 3 ikinci eğitim (muhasebe ve vergi uygulamaları, gıda teknolojisi, bilgisayar programcılığı) olmak üzere altı programda okuyan 580 öğrenciye, 4 öğretim üyesi, 8 öğretim görevlisi ile eğitim veriyor. Akademik personelin yanı sıra 7 idari personel ve 5 güvenlik görevlisi de yüksekokula hizmet ediyor.
Tire ekonomisi, organize sanayi bölgesi ile son yıllarda yüzünü sanayi ürünlerine çevirmiş durumda.
Ayrıca Türkiye’nin Hollandası olarak tabir edilen Küçük Menderes’te, (Tire, Ödemiş, Kiraz, Torbalı, Bayındır, Selçuk) Tire günlük 250 bin ton ile önemli bir süt üretim bölgesi. Bu sütler irili-ufaklı mandıralar ve bin sekiz yüz ortağı ile Türkiye’nin en büyük süt kooperatifi olan Tire süt toplama kooperatifinde peynire, yoğurda çevriliyor.
Tire’de sadece süte dayalı sanayi yok elbette. Diğer tarım ürünlerini işleyen Tamtad Konserve ile Öncü Salça Fabrikası da Tire’de.
Bu açıdan bakıldığında Tire Kutsan MYO, eğitim programlarıyla küçük fotoğrafta Tire’nin, büyük fotoğrafta da Küçük Menderes’in gıda, bilgisayar ile muhasebe teknikeri gereksinimini karşılayabilecek durumda.
Yine su ürünleri ile uğraşanlar için okulda yetişen su ürünleri teknikerleri bulunuyor.
Yüksek okuldaki gıda, su ürünleri ile bilgisayar laboratuvarları bölgedeki sanayi işletmelerinin alt yapılarının geliştirilmesinde, ürün kalitelerinin artırılmasında lokomotif güç olabilir. Yeter ki sanayi bunun farkında olsun.
Kısacası bu güne kadar, Tire ve Küçük Menderes’e eğitim-öğretim, sosyal ve kültürel anlamda katkılar yapan Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu için ne kadar “bölgenin parlayan yıldızı” dense de az.