Evet, ayran, yalnızca bir içecek değil. Aynı zamanda besleyici bir süt ürünü... Sevgili okurlar, bu yıl geç gelse de artık yazın kavurucu sıcağını iyiden iyiye hissetmeye başladık.
Otuz beş, kırk derecede içecek olarak herhalde tuzlu ayranın yerini bir başkası tutamaz (tansiyonu yüksek olanlar dikkat ! Size tuzsuzu öneriliyor.)
Ayrana alternatif olarak da kefir düşünülebilir.
Geçen yaz bu köşede “ayran içelim ayrı düşmeyelim” başlıklı ayranı anlatan bir yazı yazmıştım. Sağlığım elverdiği ve yazabildiğim ölçüde her yaz ayranla ilgili bir yazı yazmaya ve bu konuda tüketiciyi bilinçlendirme kararı aldım.
Çünkü...
Sıcak günlerde vücudun ter yoluyla kaybettiği su ve mineral maddelerin yerine konması büyük önem taşıyor.
Yazın aşırı sıcaklar nedeniyle kaybedilen sıvının, yine mutlaka sıvı tüketimiyle geri kazanılması gerekiyor.
Ve bu sıvının sodyum ve klorür iyonları (bildiğimiz tuz) açısından zengin olması da önemli (tansiyon hastası dışındakiler için.)
Bu tanıma uyan en önemli içecek de ayran.
Çünkü yoğurt bazlı olduğu için içerisinde bakteri üremiyor.
Mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engelliyor ve bağırsaktaki bakterileri temizliyor.
İshal, mide ve bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı oluyor.
Bu nedenle ayrandan zehirlenme olmuyor.
Çünkü....
Sütte bulunan proteinler ayranda da bulunuyor.
Kalsiyum, fosfor ve potasyumca zengin olduğu için kemik ve dişlerin oluşumuna katkısı oldukça fazla.
Özellikle çocukların tüketmesi gereken bir içecek. Yoğurdu sevmeyen çocuklar, genellikle tuzlu ve ekşi olduğu için ayranı itmiyorlar ve bu durum da çocuk beslenmesinde ona iyi bir avantaj sağlıyor.
İçerisinde ayrıca önemli oranda A, D, B12, B6 ve B2 vitaminleri bulunuyor.
Çünkü...
Yoğurttaki yararlı bakterilerin kolesterolü azaltıcı etkisi ayranda da var.
Şekersiz ve az yağlı olduğundan diyet yapanlar için son derece uygun.
Ayran dışında hiçbir sıvıya tuz konulup içilmiyor. O nedenle tansiyon düştüğünde tuzlu ayran içiliyor.
Çünkü...
Bir bardak ayran içildiğinde köylümüz, süt üreticimiz, sanayicimiz, işçimiz destekleniyor.
Şimdi anladınız mı ayranı neden bu kadar önemsediğimi?
Bu kadar yararından sonra size ayranla ilgili sevindirici bir haber vereyim.
Ayran tüketiminin, ülkemizde giderek arttığı yapılan araştırmalarda ortaya konmuş.
Özellikle pide, döner gibi tabakta yenen ve dürüm, hamburger, sandviç gibi ayakta yenen yiyeceklerle tüketilen ayran, özellikle yaz aylarında daha çok içiliyor.
Yalnız ayranda yapılan taklitlere dikkat etmek gerekiyor.
Örneğin bazı dinlenme tesislerinde yayık ayranı diye satılanlar bulunuyor.
O sirkülasyon içerisinde o miktarda yayık ayranı nasıl üretiliyor, doğrusu bilemiyorum.
Yoksa onlarda mı çakma yayık ayranı?
Ne dersiniz, bir bardak ayran içelim mi?