Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Boğazda uçan arabayla dolaşmaya az kaldı. Yerli uçan araba AirCar’ın, 2025’te İstanbul Boğazı’nda taksi olarak kullanılması planlanıyor. Üstelik sarı taksi fiyatına. Bu araçların 2030’da yaygınlaşacağı öngörülüyor

İstanbul Boğazı’nda uçan arabalar vızır vızır dolaşıyor. Kartal’dan Maslak’a dört saatte varılan süreleri 10 dakikaya indiriyorlar. Helikopterler gibi inebilecekleri özel park alanları var… Otonom bu araçlarla hem manzara seyredip hem de işinize, toplantınıza zamanında yetişiyorsunuz. Hem de sarı taksi fiyatına..

Haberin Devamı

Evet, bilimkurgu gibi gelen bu sahneler yakında gerçek oluyor. İstanbul Boğazı uçan arabalara hazırlanıyor. Hepimiz uçan arabalara çocukluğumuzun çizgi dizisi Jetgiller’den aşinayız. Bu manzaralar, 2025 yılında İstanbul’da mümkün olabilecek.

Türkiye yeni patlama yapmaya hazırlanan uçan arabalarda da öncü olabilecek konumda. Türkiye’de bu alanda öne çıkan ve hazır projelerden biri AirCar. Kurucusu Eray Altunbozar, 35 yaşında. 5 yıldır bu proje üzerinde çalışıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın AirCar’ın test sürüşüne katılması gözlerin bu alana çevrilmesine neden oldu.

Altunbozar’la uçan arabalarda son durumu konuşuyorum.

Altunbozar, Türkiye’nin bu alanda öncü olabileceğini vurguluyor: “Dünyada henüz bu alanda uygulama başlatan ülke yok. Türkiye öncü olabilir. İstanbul Boğaz hattı uçan arabalar için çok uygun. Dünyada uçan arabayı ilk başlatan olmak isteğindeyiz. Genç mühendis ekibimizle önemli bir aşamaya geldik. Devletin bu konuya destek ve teşvik vermesiyle bu alanda ilklerden olabiliriz.”

AirCar, test uçuşlarını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Eray Altunbozar, “Hedefimiz 2025’te uçuşa başlamak. İlk uçuşlar İstanbul Boğazı üzerinde tek hatla başlayabilir. 2030’lu yıllarda yaygınlaşır. 2040’da ise normal bir ulaşım aracı haline gelir. Biz Boğaz geçişine hazırlanıyoruz. Testlerimizi sürdürüyoruz” diyor.

Sarı taksi fiyatına

Altunbozar, uçan arabaların İstanbul’da trafiği ciddi oranda azaltacağının altını çiziyor: “Uçan arabaları ilk olarak taksi olarak kullanmak istiyoruz. Trafikten kurtaracak bir çözüm. Ben Kartal’da oturuyorum, Maslak’a gitmem her gün 4 saat sürüyor. Uçan arabayla 10 dakikada gidip, 10 dakikada dönülebiliyor. Gürültü seviyeleri çok düşük. İnsanları rahatsız etmiyor. İniş kalkışlar için portlar kurmayı planlıyoruz. Otoparkların üzerine ufak katlar çıkılıp iniş kalkış yeri yapılabilir. Biz şehrin belli noktalarında bunu yapacağız. Uçan arabaya binmenin maliyeti de düşük olacak. Bir sarı taksinin fiyatından fazla olmayacak. Mobil uygulama üzerinden otonom araç rezerve edilebilecek. Sizin olduğunuz noktaya en yakın olan uçan arabayı mobil uygulamadan görebileceksiniz.”

Haberin Devamı

İnsanlar binmek istiyor

Bu alanda teknolojinin hazır olduğunu dile getiren Altunbozar, “Helikopter uçuyorsa AirCar da uçar. Bu alanda regülasyon yok ama zaten havacılık kurallarına uyuluyor. Helikopterin tek pervanesi, bizim sekiz pervanemiz var. Avrupa Birliği insanların kafası karışmasın diye bu alanı ayrı regülasyona tabi tutmak istiyor. Sert regülasyonlarla bu alandaki inovasyonu öldürmek istemiyorlar. AB’de bir araştırma yapıldı. İnsanların yüzde 70’i uçan arabaya binebileceğini belirtti. Bizde bu oran daha yüksek olur” bilgisini de veriyor.

Haberin Devamı

Yerli uçan araba geliyor

Otonom ve sekiz pervaneli

AirCar, sekiz pervaneli, elektrikli ve otonom bir uçan araba. İki kişi ile 50 kilometre, tek kişiyle ise 80 kilometre menzili olacak. Şu anda iki kişilik modeli var. Dört kişilik model üzerinde çalışılıyor. Boş ağırlığı 250 kilogram. Yolcu ile beraber 450 kilograma kadar çıkacak. Eray Altunbozar, fiyatının 100 bin doların altında olmasını planladıklarını, dünyada en ucuz helikopterin bile 350 bin dolarlı fiyatı bulunduğunu aktarıyor.

Yerli uçan araba geliyor

Yerli teknoloji kullanıyor

Altunbozar, uçan araba üretiminde şu anda yüzde 60 yerli teknoloji kullanıldığını da vurgulayarak, “Tasarımı, üretim motorları, otonom yazılımı bize ait. Piyasaya çıkınca yüzde 95’inin yerli üretim olmasını planlıyoruz. Zaten bu alanda komponent yok her şeyi kendimiz geliştiriyoruz” diyor.