Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fiziksel ortamda saklanan veriler, evraklar ve anıların pek çoğu enkazlarda kaldı. Disklere, CD, sürücü ve USB’lere ulaşmak çok zor olacak. Deprem, pek çok şey yanında veri saklama konusunu da gündeme getirdi.

Türkiye olarak asrın felaketinin yaralarını sarmak için çalışıyoruz. Yaşadığımız bu büyük deprem pek çok şey yanında veri saklama konusunu da gündeme getirdi. Evlerin, binaların, yolların yerle bir olduğu şehirlerde internette veri saklamanın da önemi ortaya çıktı. Fiziksel ortamda saklanan veriler, evraklar ve anıların pek çoğu enkazlarda kaldı. Hard disklere, CD, sürücü ve USB’lere ulaşmak çok zor olacak.

Haberin Devamı

Fiziksel saklama cihazlarının yıkımlarda hasar görmesi verilerin de yok olması anlamını taşıyor. Diğer yandan da özel verilerinizin, bilgilerinizin art niyetli insanların eline geçme olasılığı da var. Deprem bölgelerinde yaşayanlardan verilerini, fotoğraflarını, belgelerini, evraklarını bulut hizmetlerde
saklayanlar bunlara normalleşme sürecinde kolayca erişebilecek.

Kolayca erişim sağlıyor

Veriler, bireyler için çok önemli ancak işletmeler ve kurumlar için daha da önemli. Özellikle kurumların hemen faaliyetine geri dönebilmesi için veri kurtarma ve bulut depolama sistemlerinin olması çok önemli. Birden fazla bölgeyi etkileyebilecek felaketlere karşı verileri farklı coğrafyalarda yedekli olarak depolamak gerekiyor. Kurumsal tarafta çok farklı çözümler var. Ben biraz daha bireysel kullanıcılara yardımcı olabilecek çözümlere baktım.

Fotoğraflar, telefon rehberi, kimlik bilgileri, gerekli evraklar, kredi kartları... Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bu bilgilere bulut hizmetleri sayesinde her yerden her zaman erişmek mümkün. Bulut hizmeti sunan pek çok marka var. En bilinenleri, Google Drive, Microsoft OneDrive, Yandex Disk, iDrive gibi çözümler. Samsung, Xiaomi, Huawei, vivo, Apple gibi cep telefonu üreticilerinin de kendi bulut hizmetleri bulunuyor. Kullanıcılar bunları satın alabiliyor.

Ayrıca telekom operatörleri de bu alanda hizmet sunuyor. Turkcell Lifebox, Türk Telekom Bulut, Vodafone Bulut Bilişim hizmetleri sunuyor. Ancak bulut depolama hizmeti tercih ederken özellikle saklama ortamlarının kalıcı olup olmadığına dikkat edilmeli. Geçmişte bulut depolama hizmeti sunan ancak daha sonra bu ürüne desteği kesen markalar gördük. El değiştirenler de oldu. Bu da buluttaki veriler için sorun yaratabilir. Genelde ücretsiz depolama alanları da çok düşük boyutlarda oluyor. O nedenle bulut depolama hizmeti seçerken güvenilir markayı seçtiğinize dikkat edin.

Haberin Devamı

Verilere ‘bulut’lu koruma

Hangi hizmet ne kadar?

Google Drive en çok bilinen bulut hizmeti. Google hesabınızı oluşturduğunuzda size hemen ücretsiz olarak 15 GB bulut depolama alanı sunulur. Ancak günümüzde 15 GB artık çok düşük. O nedenle çok belge, dosya ve fotoğraf saklamak istiyorsanız ücretli pakete bakmalısınız. Google One, en az 100 GB’lik, Google Workspace ise 1 TB’lik depolama alanı sunuyor. 100 GB’lik planın aylık fiyatı 5.79 TL, 2 TB’lik plan ise aylık 28.99 TL. OneDrive ise, Microsoft’un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmeti. 5 GB’lik ücretsiz alan sunuyor. Daha yüksek depolama alanları Microsoft 365 aboneliğiyle beraber veriliyor. En düşük fiyatı ayda 41 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

Yandex’in Disk hizmeti de buluta dosya depolamanızı sağlıyor. Bunun için bir Yandex hesabınızın olması gerekiyor. 10 GB’lik ücretsiz depolama alanı sunuyor. 1 TB’lik alan için ayda 8 dolarlık ödeme yapmanız lazım. Turkcell Lifebox’da yıllık 100 GB’lik paketin aylık ücreti 9.99 TL. Türk Telekom, 2 GB bulut depolama alanını ücretsiz olarak sunuyor. 500 GB ve 1 TB’lik alanlar satın almak mümkün.