Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyada yazılımcı savaşları yaşanırken, Türk yazılımcıya olan talep de giderek artıyor. Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle bu iki ülkeden kesilen talep Türklere kaydı. Artık İngilizce bilmeyen yazılımcılar bile dünyanın her yerinde iş bulabiliyor

Yazılımcı açığı dünyanın sorunu. Bütün eğitim programlarına daha fazla yazılımcı yetiştirme çabalarına karşın bu açık giderek de artıyor. Yazılımcılar iyice kıymete binerken, uzaktan çalışmayla beraber durum biraz daha değişti. Çünkü yurtdışından firmalara Türkiye’den çalışmaya başladılar. Kur farkları da Türk firmalarının yazılımcı çekmede geri kalmasına neden oldu. Son dönemde yaşanan gelişme ise Ukrayna-Rusya arasındaki savaş oldu. Rusya’nın yazılımda iyi olduğu bilinir. Ama Avrupa, ülkeye her anlamda ambargo koyunca bundan yazılımcılar da etkilendi. Bu nedenle yazılımcı açığı olan ülkeler Türkiye’ye yöneldi. Evet, Türk yazılımcılar iyice kıymete bindi. 

Haberin Devamı

Uzaktan çalışmak istiyorlar 

Devlet aldığı bazı kararlarla Türk firmaların yazılımcı çekmelerine yardımcı oluyor. Son alınan kararla Türkiye’de teknoparklar ve teknoloji geliştirme bölgelerinde uzaktan çalışma izni, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2023 yılı sonuna kadar yüzde 75’e çıktı. Mevcut teşvikler kapsamında herhangi bir gerekçe göstermeksizin bölge dışında çalışma izninin oranı yüzde 50 olarak uygulanıyordu. Bu gelişmeyi Yazılımcı Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı’ya sordum. 

Yeni gelişmeyi çok olumlu buldu. Yazılımcıların uzaktan çalışması ve uzaktan çalışma yüzdesinin yüze 75’lere çıkarılmasının devlet erkanı tarafından fark edilmesinin mutluluk verici olduğunu ifade ediyor ancak bunu yeterli bulmuyor: “Bu uygulama mevzuatta sorun yaratıyor. Bir yazılımcı yüzde 25 işe gelmek zorunda. Hibrit çalışmayı getiriyor. Bu da benim Anadolu’dan, şehir dışından yazılımcı istihdam etmemin önünü kapıyor. Ya da yazılımcı İstanbul’da olsa bile ulaşım büyük sorun, uzak bir semtten iş yerine gelmek istemiyor. Yazılım doğası gereği de uzaktan çalışmanın yaygın olduğu bir alan. Bu yeni karar var olan kadrom üzerinde etkili oluyor. Ama yeni istihdamda bana kolaylık sağlamıyor. Ben şehir dışında eleman istihdam etmek istersem teşvik kapsamı dışına çıkıyorum ve bu da benim uluslararası rakiplerimle rekabette geri düşmeme neden oluyor. Ayrıca yazılımcıların çok fazla şansı var. Ciddi açık var. Anadolu’dan bile yurtdışındaki yabancı firmalara çalışabiliyorlar.”  

Haberin Devamı

Kamalı, “Yazılım sektöründe Rusya ve Ukraynalılar ilk sırada geliyor. İki ülke arasında savaş olması nedeniyle bu ülke yazılımcılarına ulaşılamadığı için Türk yazılımcılara son dönemde çok fazla rağbet var” diye konuştu. 

Ruslar ambargoda Türk yazılımcı revaçta

Sektör için fırsat mı?

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) Başkanı Faruk İnaltekin, bu yönde bir değişimi sektörün beklediğini belirterek, “Pandeminin etkisiyle başlayan uzaktan çalışma izni 2023 sonuna kadar planlanmış olsa da kalıcı olacak gibi görünüyor. Uzaktan çalışma için elverişli ortam bulunuyor. Yazılım ve ilgili sektörlerdeki firmalar için uzaktan çalışma çok daha uygulanabilir bir yöntem. Şartlar normale döndükçe hibrit çalışmaya evrildiğini görüyoruz. Yüzde 75 mevcut durumda oldukça iyi bir oran. Ancak daha fazlasının sektörlerde ve ekosistemdeki karşılığı verimlilik artışı getirir mi, bu bende kişisel olarak bir soru işareti. Bu konu daha detaylı bir değerlendirme ve yorumun konusu olmakla birlikte mevcut durumda %75 bölge dışı çalışma izninin firmalar tarafından oldukça olumlu karşılandığını söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

TEKNO TUR

Hello Space, dünyanın en küçük uydu standardıyla cep uydusu üretecek. İlk uydusu İstanbul’u göndermeye hazırlanan Hello Space, Türkiye’nin ilk ve dünyanın 3. cep uydu ağı girişimi olarak şirketlere veri hizmeti sunacak. 

Samsung, küresel metaverse platformu Roblox üzerinde oluşturduğu yeni sanal oyun alanı Samsung Space Tycoon’u resmen tanıttı. Space Tycoon, tasarım ve işlevsellik özelliklerini ‘tycoon’ tipi kurumsal simülasyonlardan alarak, kullanıcıların kendi oyunlarını geliştirebilecekleri ve oynayabilecekleri sanal bir oyun alanı olarak konumlanıyor. 

iRobot Roomba, i, s ve j serisi robot süpürgeler artık Siri aracılığıyla sesli komut alarak temizliği yapacak. Çocuk ve evcil hayvan kilidi ile de kazalar engelleniyor. 

General Mobile yeni ürün paketleri oluşturdu. Bu paket GM 22 Pro + GM Watch + GM Pods2 Pro + Silikon Kılıf ürünlerinden oluşuyor ve 6.399 TL’ye satılıyor. 

Logitech G Pro X Superlight Mouse’un pembe rengi satışa sunuldu. Pil ömrü 70 saat.