Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de 2020’nin dijital oyun karnesi belli oldu. Oyuncu sayısı 36 milyona, sektör büyüklüğü 880 milyon dolara çıktı. Kadın oyuncu oranı yüzde 45’e ulaşırken, Türkler en çok aksiyon ve puzzle oyunları oynadı. Mobil oyunun yükselişi sürüyor

Türkiye’de pandemi döneminde zirve yapan oyun sektörünün 2020 yılı istatistikleri belli oldu. Gaming in Turkey her yıl hazırladığı oyun raporunun 2020 yılı sonuçlarını açıkladı. Bu rapora göre, dünyada oyun sektörü yüzde 9.3 büyüdü ve 159 milyar dolara ulaştı. Türkiye de büyümeden nasibini aldı. Geçen yıl 32 milyon olan oyuncu sayısı 36 milyona, 830 milyon dolar olan sektör büyüklüğü de 880 milyon dolara yükseldi.

Haberin Devamı

Pandemide Türkiye’de platform bağımsız olarak oyun oynamak en büyük eğlence kaynağımız oldu. Dolar kurunun hızlı yükselişi bile Türkiye’deki cironun büyümesine engel olamadı. Türkiye’de pazarın, 450 milyon dolarla mobil oyunlar, 230 milyon dolar ile bilgisayar ve 200 milyon dolarla konsol oyun pazarı olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Kadınlar arayı kapattı

Gaming in Turkey Türkiye Oyun Sektörü Raporu’na göre, oyuncuların yüzde 55’i erkek, yüzde 45’i ise kadın. Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyun oynuyor. Türkiye’deki mobil oyuncuların yüzde 50.2’si erkek, yüzde 49.8’i kadın oldu.

2020’de daha önce hiç oyun oynamamış kişiler bile oyun oynadı. Bu hem oyuncu sayısının artmasına hem de neredeyse en büyük eğlence kaynağımız olan oyuna harcanan paranın da yükselmesine neden oldu. Hyper casual (ücretsiz oynanması kolay) oyunlar yeni oyuncular için trend olurken, hardcore oyuncular bir önceki yıl gibi Battle Royale, FPS, Strateji ve MOBA oyunlarını tercih etti. Her kitlenin sevebileceği türdeki Among Us, Fall Guys gibi casual oyunlar dönemsel olarak sektöre damga vurdu. Hyper casual ve puzzle oyunları genel oyuncu kitlesinin tercihi oldu. Türkiye’de yıllık bazdaki oyun içi elde edilen gelirlere bakıldığında sevilen oyun türleri ile para harcanan oyun türlerinin aynı olduğu da görülüyor.

Yatırım rekoru

Geçen yıl oyun sektörü yatırım açısından da zirveye oturdu. En çok yatırımı çekti. Türkiye’nin ilk milyar dolarlık şirketi yani unicorn’u Peak Games oldu. Bu firma 1.8 milyar dolara, Rollic Games ise 168 milyon dolara ABD’li Zynga’ya satıldı. Sektör 2 milyar dolarlık işlem hacmi yarattı. Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, pandemi döneminde oyun oynama sürelerinin yüzde 30 oranında arttığını belirterek, “Yine aynı dönemde dünyanın en büyük oyun dağıtım ağı ve platformlarından biri olan Steam’de önceki aylarda anlık aktif kullanıcı sayısı 23 milyonu geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Yoğunluk artışı sadece Steam’de değil tüm oyun platformlarında ve oyunlarda gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı

Milyar dolarlık oyuna adım adım

Türk yayıncılara iyi not

Rapora göre, Türk yayıncılar da adından söz ettirdi. Google Play’de 171 bin 986 oyun yayıncısı arasında 2 bin 689 Türk yayıncı bulunuyor. 439 bin 890 oyunun bulunduğu platformda Türk yayıncıların sunduğu 8 bin 55 oyun yer alıyor. Türk yayıncıların oyunlarının ortalama puanı 5 üzerinden 3.94 olarak göze çarpıyor. Bu doğrultuda Türk yayıncılarının, mobil oyunların genel ortalaması olan 3.76’dan daha iyi sonuçlar aldığı sonucu çıkıyor. Türk yayıncıların oyunlarının sadece yüzde 18’i hem Google Play hem de App Store’da yer alıyor.

Haberin Devamı

E-spor da oyunun gelişen tarafı. Offline etkinlikler yerini online turnuvalara devretti. Düzenlenen sayısız turnuva, oyuncular ve aynı zamanda markalar için yeni bir dünya yarattı. E-sporun çehresi değişti ve gelişti. Takım sayısı ve sponsor markaların sayısı da arttı. 5.5 milyona yakın e-spor sever ekosistemi beslemeye devam ediyor. İnternet kafeler ve oldukça yüksek yatırımlarla kurulan e-spor arenaları ise maalesef bu dönemi pas geçmek durumunda kaldı.

Milyar dolarlık oyuna adım adım

PUBG Mobile zirvede

 

(En çok indirilen 15 ücretsiz mobil oyun)

PUBG Mobile

Brawl Stars

Subway Surfers

Brain Test

Gardenscapes

Kafa Topu 2

Bus Simulator Ultimate

Among Us!

Tiles Hop

Batak

Scary Teacher 3D

My Talking Tom Friends

Candy Crush Saga

My Talking Tom 2

Roblox

Aksiyon ve puzzle seviyoruz

(Türkiye’de en çok sevilen mobil oyun türleri)

Oyun                Oran(%)

Aksiyon-macera      49.2

Puzzle                      46.2

Yarış                       45.7

Spor                        45.6

Strateji                     39.3

Simülasyon             38.3

Kart oyunları           26.3

Role-play 21.1

En çok kim kazandı?

(En çok gelir elde eden 15 oyun)

PUBG Mobile

101 Okey Plus

Brawl Stars

Game of Thrones

Mobile Legends

Lords Mobile

Game of Sultans

Free Fire

Rise of Kingdoms

Maple Story M

Fun Okey 101

Empires&Puzzles

Clash of Clans

State of Survival

Days of Empire