10 - 16 Mayıs’taki Engelliler Haftası’nda bu konuda farkındalık yaratıldı. Yeni teknolojiler engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor. Akıllı baston, saat, merdiven tırmanan tekerlekli sandalye, mobil uygulamalar bunlar arasında
Pandeminin zorluklarıyla mücadele ettiğimiz bu günlerde, 10 - 16 Mayıs tarihlerini Engelliler Haftası olarak kutluyoruz. Pandemiyle beraber engellilerin yaşamlarının evlerde kısıtlı geçmesinin ne kadar zor olduğunu, bir nebze de olsa yaşayarak hissettik. Dünya nüfusunun yüzde 15’ini engelliler oluşturuyor.
Bu da 1 milyara denk geliyor. Türkiye’de ise nüfusun yüzde 7’si engellilerden oluşuyor. Görme, işitme, bedensel ve zihinsel olmak üzere farklı engellilik türleri var. Engellilerin yaşamını kolaylaştırmada ise yeni teknolojiler imdada yetişiyor.
Yardımcı mobil uygulamalar
Cep telefonu ve uygulamalar: Fiziksel engelliler için Sesame Phone adlı bir cep telefonu geliştirildi. Göz hareketiyle kullanılabiliyor. Ayrıca normal cep telefonlarına indirilebilen pek çok mobil uygulama engelliler için kolaylık sağlıyor. Be My Eyes, Sesli Adımlar, Learn Braille Alphabet, uSound, StationAir, Renk Söyle, Üçüncü Göz, Wheelmap gibi yerli ve yabancı mobil uygulamalar var. Sesli Adımlar, görme ve işitme engelli bireylere özel iç mekan navigasyon çözümü sağlıyor. İstediğiniz yerin haritasını görebiliyor ve navigasyon özelliğini kullanabiliyorsunuz. StationEar, mobil uygulama aracılığıyla yapılan aramalarda karşı tarafın sesini yazı diline çevirirken işitme engelli kullanıcıların yazdıklarını da karşı tarafa sesli olarak iletiyor. Wheelmap ise tekerlekli sandalye kullanıcılarına bir harita üzerinden en yoğun kullanılan mekanların engelli kullanımına uygun olup olmadığını işaretliyor.
Braille alfabesi kullanan saat
Akıllı saat: Görme engellilerin kullandığı Braille alfabesine uygun akıllı saatler de var. Güney Kore’de geliştirilen Dot Watch, Braille alfabesiyle kullanılabiliyor.
Akıllı saatin ön yüzünde, ekran yerine bilgisayar kontrollü küçük noktacıklar bulunuyor. Dot Braille akıllı saat, zamanı göstermesinin yanında sosyal medya uyarıları, mesaj ve bildirim uyarıları da yapabiliyor. Ayrıca saatteki tuşlar sayesinde arama yapmaya imkan veriyor.
Yerli akıllı baston
WeWalk: Görme engellilerin kullanımı için Young Guru Academy ve Vestel tarafından geliştirilmiş bir akıllı baston. Yerli bir teknoloji. Görme engellilerin bağımsız hareket deneyimini kolaylaştırıyor. Göğüs ve baş hizasında önüne çıkabilecek tabela, direk, ağaç dalı gibi engelleri kolaylıkla algılayıp uyarıyor. Bluetooth ile cep telefonuna bağlandığında telefonu kontrol etme imkanı veriyor. Tüm mobil uygulamalara da entegre olabiliyor. Ayrıca cep telefonuna bluetooth’la bağlandığında, WeWalk uygulamasıyla gelen kapalı alan navigasyonu var. Uzun süre kullanılabilmesi için güçlü bir yeniden şarj edilebilir pili bulunuyor.
Merdiven çıkıyor
Merdiven çıkan sandalye: Merdivenler ve düzensiz yollar tekerlekli sandalye kullananlar için büyük engel teşkil ediyor. İsviçre’de geliştirilen ‘Scalevo’ ise paletli tekerlek sistemiyle merdiven çıkmaya yeni bir çözüm getiriyor.
Elektrikli sandalyede paletler sadece istendiği zaman çıkıyor ve kullanım bittiğinde yerlerine dönüyor. Aynı zamanda sadece 2 tekerleği bulunan ve önde minik tekerleğe gerek duyulmayan Scalevo’da bu alt tarafta bulunan paletler ağırlıkları ile sandalyenin dengede durmasını sağlıyor. Bunun yanısıra bu paletlerle sadece merdivenlerde değil, engebeli yollarda da rahat bir sürüş sağlanabiliyor. Kişiye özel tekerlekli sandalyeler de var. ‘Go’ tekerlekli sandalye, kullanıcısının biyometrik verileri taranarak kişiye özel olarak hazırlanıyor.
YENİ HİZMET
Evden iletişime Zoom Phone geldi
Evden çalışmanın yaygınlaştığı pandemi döneminde, iletişim de çok önemli hale geldi. Pek çok iş toplantısı video konferansla yapılmaya başlandı.
Bu alanda Zoom en çok kullanılan uygulamalardan biri oldu. Zoom farklı bir özelliğini de aktif hale getirdi. Zoom Phone bulut telefon hizmeti Türkiye’de kullanımda. Zoom Phone, kurumların tek bir platform üzerinden 40’tan fazla ülkede HD ses kalitesiyle güvenli iletişim kurmasını mümkün kılıyor. Türkiye’de Bircom ile Zoom güçlerini birleştirdi. İşbirliği kapsamında kurum ve KOBİ’lere video iletişim çözümleri sunuluyor.
Güçlerini birleştirdi
Bircom CEO’su Can İlkhan, koronavirüs sonrasında mümkün olan işkollarında evden çalışmanın bir seçenek haline geldiğini belirterek, “Video konferans, sesli konferans ve kurumsal kulaklık çözümlerimizle evden çalışma ortamına geçiş yapan şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler sunuyoruz. Zoom’la da güçlerimizi birleştirdik. Bu süreçte pazarlama aktiviteleri ve teknik destek noktasında Bircom’un tecrübesi ile Zoom’un küresel gücünü birleştiriyoruz” dedi.
Bircom bünyesinde bulunan tamamlayıcı ürünlerle online görüşmelerdeki kaliteyi artırmayı hedeflediklerini de kaydeden İlkhan, “Kurumlara sunduğumuz iletişim çözümlerimizin kapsamını genişletmeyi hedefliyoruz ayrıca kişisel kullanım ve evden çalışan personel için ise yüksek ses kalitesine sahip kulaklık, kamera ve workstation çözümleri de sağlayacağız” diye konuştu.