Türkiye’de yerli üretim hamlesi sonrasında yeni cep telefonu modelleri görücüye çıkıyor. Oppo, Xiaomi, Samsung ve Casper ilk yerli üretimlerini satışa sundu. Giriş seviyesindeki bu cihazların teknik özellikleri ve fiyatını inceledik
Türkiye’de başlatılan yerli cep telefonu üretim hamlesi sonuçlarını vermeye başladı. Giriş seviyesi cep telefonlarında Türkiye’de üretilen modeller birer birer satışa çıkıyor. Samsung, Oppo, Xiaomi, Casper tamamen yerli üretim ilk modellerini tüketicinin beğenisine sundu. Yılda 12 milyon adet telefonun satıldığı Türkiye’de yerli modellerin pazarın yarısından fazlasını oluşturması hedefleniyor. Üst segmentte üretim için de atağa geçilmesi isteniyor. Xiaomi, Oppo, Samsung, cep telefonu üretim tesislerini tanıttı. Xiaomi, Salcomp iş birliği ile Avcılar’da, Oppo İstanbul Tuzla’da üretim yapacak. Samsung da Atmaca Elektronik’le İstanbul Esenyurt’ta üretim başlattı.
Samsung’un, Galaxy A serisi modelleri artık yerli olacak. İlk modeli de geçtiğimiz haftalarda satışa çıktı. Artık piyasada “made in Turkey” (Türk yapımı), “assembled in Turkey” (Türkiye’de montajlandı) ibarelerinin yer aldığı yeni cep telefonu modellerini görüyor olacağız. İlk yerli modeller Samsung’un Galaxy A01 Core’u, Oppo’nun A15s’i, Xiaomi’nin Redmi 9C modeli ve Casper’ın Via F20’si oldu. Giriş seviyesinde telefon almak isteyenlerin mutlaka incelemesi gereken modeller. Fiyatları da bir hayli uygun. Bu modellerin teknik özelliklerine yakından baktık.
Xiaomi Redmi 9C
6.53 inç LCD ekran
196 gram ağırlığında
2.3 GHz sekiz çekirdekli
MediaTek Helio G35 işlemci
2 GB Ram
32/64 GB dahili depolama birimi
512 GB’a kadar SD kart desteği
13 MP+5 MP+2 MP arka kamera
5 MP’lik selfie kamerası
4.5G uyumlu
5.000 mAh’lık pil
Siyah, mavi renkler
Fiyatı, 1.800 TL
Oppo A15s
6.5 inçlik ekran
177 gram ağırlık
MediaTek Helio P35 işlemci
Android 10 işletim sistemi
4 GB bellek
64 GB dahili depolama
256 GB’a kadar SD kart desteği
13 MP+2 MP+2 MP arka kamera
8 MP’lik ön kamera
4.230 mAh’lık pil
Siyah ve mavi renginde
Fiyatı, 2.499 TL
Casper Via F20
6.35 inç ekran
Android 10 işletim sistemi
194 gram ağırlık
2.3 GHz hızında sekiz çekirdekli
MediaTek Helio P35 işlemci
4GB Ram
128 GB dahili hafıza
256 GB’ye kadar artırılabiliyor
48 MP+5 MP+2 MP+2 MP arka kamera
8 MP ön kamera
Beyaz, mavi, yeşil renk
5.000 mAh batarya
Fiyatı, 2.699 TL
Samsung Galaxy A01 Core
5.3 inç’lik ekran
150 gram ağırlığında
Android işletim sistemi
1.5 Ghz hızında MediaTek işlemci
1 GB Ram
16 GB dahili hafıza
512 GB’a kadar hafızayı artırma
8 MP ana kamera çözünürlüğü
5 MP’lik ön kamera
Siyah, mavi, kırmızı renk
3.000 mAh pil gücü
Fiyatı, 1300 TL
YENİ TREND
Teknolojinin sanatla buluşması
Son dönemde dünya ile beraber ülkemizin gündemindeki yeni bir kavram, NFT... Özellikle sanat dünyasındaki satışlarla gündemimize geldi. ‘NFT’ yani Non-Fungible Token. İçerisinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığının kanıtını bulunduran dijital varlık olarak tanımlanıyor. Temelleri 2017’de Ethereum’da atılan NFT’ler 2021’de kripto para dünyasının en popüler konularından biri oldu. Ses getiren NFT satışları da oldu. ABD’li sanatçı Beeple, eserlerinden oluşan bir kolajı müzayede evi Christie’s’in düzenlediği açık artırmayla 69.4 milyon dolara sattı. NBA Top Shot uygulaması aracılığıyla satılan Lebron James’in smaç video NFT’si 77 bin dolara alıcı buldu. Twitter CEO’su Jack Dorsey’in tweet’i 2.9 milyon dolara Türk asıllı bir kişi tarafından satın alınırken, Elon Musk içerisinde GIF ve müzik olan tweet’ini NFT olarak açık artırmaya çıkardı. Huobi Türkiye Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, NFT’lerin kripto para dünyasının 2021’deki en popüler konularından biri haline geldiğini belirterek, “NFT’lerle ilgili tecrübeler arttıkça yaratıcı yeni iş modellerinin de kurgulandığını görüyoruz. Birçok sektöre uyarlanabilir” diyor.