Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cep telefonu gençlerin en çok kullandığı teknolojiler arasında birinci sırada. Lise ve üniversite öğrencileri yeni özelliklere sahip telefonları kullanmak istiyor. Son dönemde onlara hitap edecek pek çok yeni model tanıtıldı

Okula dönüş diğer sektörleri olduğu gibi teknoloji sektörünü de hareketlendirdi. Cep telefonu gençlerin en çok kullandığı teknolojiler arasında. Lise ve üniversite öğrencileri yeni özelliklere sahip telefonları kullanmak istiyor. Son dönemde pek çok yeni cep telefonu lansmanı yapıldı. Öğrenciler için pek çok seçenek sunuldu. Türkiye’de üretilen yerli modeller de var.

Haberin Devamı

İyi teknik özellikler

Xiaomi son dönemde her segmentte telefonlarını piyasaya sundu. Stüdyo seviyesinde kamera kurulumu ve tasarımıyla dikkat çeken Xiaomi 12 Lite, 16 bin 499 TL fiyatla satışta. 6.55 inç’lik Amoled ekranı, 108 MP ana, 8 MP ultra geniş açılı, 2 MP makro açılı kamera, 32 MP’lik selfie kamerası var. Qualcomm Snapdragon 778G işlemci, 8GB Ram ve 256 GB’lik depolama ve 4.300 mAh’lık pil sunuyor. Açık yeşil, açık pembe ve siyah renklerle geldi.

Redmi 10C ise Türkiye’de üretildi. 6.71 inç ekranı ve uygun fiyatıyla ilgi çekiyor. Snapdragon 680 işlemci sayesinde yüksek performans sunuyor. Net fotoğraf ve videolar için 50 MP yüksek çözünürlüklü ana kamera, doğal bir bokeh efekti sağlayan 2 MP derinlik sensörü var. 5.000 mAh’lık pili, 18W hızlı şarj desteği uzun süreli oyun oynamak isteyenleri mutlu ediyor. Redmi 10C’nin grafit gir, nane yeşili ve okyanus mavisi olmak üzere üç renk seçeneği var. Modelin 4GB+64GB versiyonu 4.699 TL, 4GB+128GB versiyonu ise 4.999 TL fiyatla geliyor.

Cepler okula dönüyor

Eğlence sevenlere

POCO’nun eğlence canavarları M5 ve M5s, genç teknoloji meraklılarını hedefliyor. M5, üst düzey oyun deneyimi sunuyor. POCO M5s ise kamera, görsel işitsel özellikleri ve pili iyi bir şekilde dengeliyor. MediaTek Helio G99 çipsetinin kullanıldığı POCO M5, akıcı bir oyun deneyimi sunuyor. 8 çekirdekli işlemci içeren güçlü çipsete gelişmiş 3D grafikler için ARM Mali G57 GPU eşlik ediyor. 6.58 inç’lik Full HD ekranı var. 240Hz dokunmatik örnekleme hızıyla daha hızlı dokunma tepkisi ile hızlı tempolu oyunların daha rahat oynanmasına yardımcı oluyor. Park veya havuz kenarı gibi açık hava ortamlarında rahatça oyun oynamayı sağlayan Sunlight ekranı var. Telefon, 50MP ana kamera, 2MP derinlik sensörü ve 2MP makro kameradan oluşan üçlü kamera kurulumuyla donatıldı. M5’in 5.000 mAh’lık pili var.

Haberin Devamı

Kamera ve batarya

ZTE, Blade V30 Vita telefon modeliyle Türkiye pazarına girdi. Telefon Türkiye’de üretiliyor. Daha çok gençleri hedefleyen Blade V30 Vita’nın 6.82 inç’lik ekranı var. Telefon özellikle kamera ve batarya ile adından söz ettirmeyi hedefliyor. Arkada üçlü kamera kurulumu var. 48 MP’lik ana kamera, 5 MP makro ve 2 MP derinlik sensörü sunuyor. Selfie kamerası ise 8 MP çözünürlükte. 3 GB’lik Ram ve 128 GB’lik depolama alanı olan model, 5.000 mAh’lık pille geldi. Fiyatı, 4.300 TL.

Huawei, nova Y70 yeni dijital filmiyle pil süresi ve uygulama desteğine dikkat çekiyor. 6.75 inç’lik ekranı, 4GB Ram’i, 128 GB’lik hafızası, 6.000 mAh’lık pili var. 48MP ve 5MP+2MP’lik üçlü kamerası bulunuyor. Fiyatı, 4.800 TL.

Haberin Devamı

Oppo, Reno 7 modelini tanıttı. Sınırsız portre özellikleriyle dikkatleri çeken telefon, 64 MP yapay zeka kamera, 2 MP bokeh kamera, 2 MP mikrolens sunuyor. 4.500 mAh’lık piliyle dikkat çekiyor. 6.4 inç ekran, Qualcomm Snapdragon 680 4G Mo işlemci, 8 GB Ram, 128 GB depolama diğer teknik özellikleri arasında. Fiyatı 9.299 TL olarak açıklandı.

Casper’ın VIA E30 Plus telefonu da satışa çıktı. 128 GB bellek ve dayanıklı bataryası ile öne çıkıyor.

Telefon seçerken bunlara dikkat

Cep telefonu alırken dikkat edilmesi gerekenler var. Öncelikle hangi amaç için alındığına bakılması gerekiyor. Herkesin ihtiyacı ve beklentisi farklı. Onu belirleyip ona göre teknik özelliklere sahip bir model tercih etmek gerekiyor.

Kamera özelliği, ekran boyutu, pil ömrü, işlemcisi, depolama alanı, hızlı şarj özelliği bakılması gerekenler arasında. Suya ve toza dayanıklılık, parmak izi okuma, kablosuz şarj gibi son teknolojilere de sahip olmasına dikkat edin. Telefonlarda giriş, orta ve üst segment modeller bulunuyor. Bütün özellikler kullanılmayacaksa sadece prestij olsun diye üst segment modele çok büyük bütçeler ayırmayın. Öncelikle almak istediğiniz modeli mağazaya gidip elinize alıp deneyin. Son model yerine geçen yılın bir önceki modeli daha uygun fiyatlı olabilir. Beğendiğiniz marka ve modelin yeni lansmanını bekleyin bir önceki modelin fiyatı düşebilir.