Teknoparklardaki Ar-Ge çalışmaları yeni normal yaşama göre de şekillenmeye başladı. Bu kapsamda ilginç icatlara da imza atılıyor. Zeytin çekirdeğinden siperlik, yoğurt asidinden dezenfektan bunlar arasında.
Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, yeni normal döneme göre çalışma-larını düzen-lediklerini belirterek, bünyelerinde yer alan pek çok şirketin normalleşme sürecinde de bu mücadeleye yönelik ürün ve hizmet geliştirdiğini söyledi. Yıldız Teknopark, Kovid-19 ile mücadelede önemli bir inovasyon merkezi haline geldi. Bünyesindeki 20 startup koruyucu, önleyici, teşhis ve tedavi edici projeler geliştirdi.
Her alanda icat var
Güner, normalleşme sürecine geçişle beraber koruyucu alanda faklı icatların da bünyelerinden çıktığına işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Ferge Mühendislik buğu yapmayan, hareket ve görmeyi engellemeyen ve kolay sterilize edilebilir bir yüz siperliği geliştirdi. Biolive ise ARaymond firması ile ortak zeytin çekirdeğinden çevreci siperlikler üretti. Durak Nano Bio Teknoloji, etken maddesi alkol olmayan tamamen doğal ve etkili bir el dezenfektanı geliştirdi. Bu dezenfektan halk arasında yoğurt asidi olarak da bilinen laktik asit ile karanfil, kekik, okaliptüs, çay ağacı, aleo vera gibi bazı esansiyal bitki yağlarının karışımından oluşuyor. Medron, giyilebilir teknolojiler ve IOT alanında çalışıyor. Şirket iş kazalarını önlemek, verimliliği artırmak adına personel, nesne ve iş makinelerinin takibini geliştirdiği bir akıllı bileklikle yapabiliyor. Ayvos, 6 metreden temassız ateş ölçümü yapan sistem geliştirdi. Teknopark bünyesinde turizm sektöründe otellere koronavirüs mücadelesinde destek olacak ve uzaktan bazı hizmetleri vermelerine olanak sağlayan bir platform oluşturan şirket de var, meyve sebze ihracatında virüs etkisini azaltacak antiviral sprey üreten de var.”
Güner, özelikle bu dönemde TÜBİTAK ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın(İSTKA) Kovid-19 ile mücadele kapsamında açmış olduğu çağrılara teknoparklarındaki firmalardan 50 başvuru olduğunu da vurguladı. Güner, “TÜBİTAK’ın Kovid-19 ile ilgili açtığı çağrıya Yıldız Kuluçka Merkezi’nde yer alan Polonom firması ile ortak ‘Otonom Hastane Robotu Projesi’ ile başvuru yaptık. Ferge Mühendislik, Sterilize Edilebilir Silikon Yüz Siperliği projesi TÜBİTAK Kovid-19 çağrısı kapsamında destek almaya hak kazandı. ‘Anka Coğrafi Bilgi Teknolojileri, ‘Mobil Etkileşim Takibi’ projesi destek aldı. İstanbul Kalkınma Ajansı, Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında yürütücülüğünü üstlendiğimiz ‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Geliştirme Platformu’ projemizi destekledi” dedi.