Evde geçirilen zamandaki artış giyilebilir teknolojilere yaradı. Akıllı bileklik, saat talebi arttı. Daha çok evde sağlık ve egzersiz takibinde kullanılan bu cihazlar, bahar aylarına girdiğimiz bu dönemde de öne çıkıyor
Akıllı saat, akıllı bileklik, bluetooth kulaklık… Giyilebilir teknoloji ürünleri hayatımızdaki rolünü artırırken, pandemide de sağlık ve spor takibinde en büyük yardımcımız oldular. Özellikle evde fiziksel aktivite oranının artmasıyla, pazar verileri pandemi döneminde sektörde güçlü bir büyüme olduğunu gösteriyor. Tam da bahar ayına girdiğimiz şu günlerde giyilebilir teknolojinin günlük hayatımızdaki önemi artıyor. Uzun pil ömürleri, kalp atışı, uyku alışkanlığını takip, bu cihazların tercih edilmesinde öne çıkan unsurlar.
Büyüme oldu
Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Ülke Müdürü Seth Wang, giyilebilir teknolojilere ilginin evden çalışmaya geçilmesiyle arttığını belirterek, tüketicilerin sağlıklarını ve günlük hareketlerini takip edip kontrol altında tutmalarını sağlayan akıllı saat ve akıllı bileklik kategorilerinde büyüme gözlemlediklerini söylüyor.
Wang, en çok talebin akıllı saat tarafında görüldüğünü dile getirerek, “Watch GT 2 ve Watch GT 2 Pro modellerimiz çok ilgi görüyor. İkinci sırada ise akıllı bileklikler var. Burada da Band 4 Pro ürünümüz ön plana çıkıyor. Tüm bu ürünlerin ortak noktası, 2 haftaya varan pil ömürleri ile kullanıcılarının uyku alışkanlıklarını, kalp atışlarını, kanlarındaki oksijen değerlerini ve fiziksel hareketlerini kesintisiz 24 saat boyunca takip edebilmeleri. Kullanıcılar kesintisiz sağlık verilerine ulaşabiliyor. Kendini fiziksel olarak geliştirmek isteyenlere de tüm bu ürünlerimiz 100’den fazla farklı egzersiz takip sistemi sunuyor” diyor.
Hayatın vazgeçilmezi oldu
Samsung Electronics Türkiye Mobil Ürünler ve Stratejiden Sorumlu Direktör Sedef Özgür, akıllı telefon ve tabletlerin yanı sıra giyilebilir cihazlarda ciddi büyüme gördüklerini dile getirerek, şunları söylüyor: “Artık bunlar birçok kullanıcının vazgeçilmezleri arasında. En çok talep akıllı saatlere. Kullanıcılar alacakları saatin kullandıkları akıllı telefonlarla uyumlu olmasını istiyor. Tasarıma ve fonksiyonelliğe de çok bakılıyor. Kablosuz kulaklıklarda da ses kalitesine, rahat tasarıma ve uzun pil ömrüne önem veriliyor. Türkiye’de özellikle genç nesil giyilebilir ürünler de dâhil akıllı cihazları gündelik hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor. Tüketiciler, bu cihazların hayatlarını kolaylaştırdığının ve zenginleştirdiğinin farkında. Bu nedenle alabilecekleri en iyi ürünü almak istiyorlar.”
Dört katlık artış
İncehesap.com verilerine göre, giyilebilir teknoloji ürünlerinin şubat ayı satışları geçen yılın aynı dönemine göre 2.6 kat artış gösterdi. Aynı dönemde akıllı bileklik satışları 4.8 kat, akıllı saat satışları 2.4 kat arttı. Akıllı saat sayfalarını ziyaret eden kullanıcılarda yüzde 85 artış var.
İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen, evden çalışma ve uzaktan eğitimin yaygınlaşması ve evlerde daha çok vakit geçirilmesinin bu ilgiye neden olduğunu belirtiyor. Bu ürünlere ilginin tek nedeninin egzersiz takibi olmadığını aktaran Erzen, “Özellikle akıllı saatler kişisel bir asistan olarak kullanılıyor. Tasarımlarıyla da kişisel tarzı tamamlıyorlar. Bu saatlere talep artmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde giyilebilir teknoloji çözümlerinin kullanım alanının genişleyeceğini düşünüyoruz” tespitinde bulunuyor.
Yeni modeller görücüye çıktı
Son dönemde giyilebilir teknoloji tarafında yeni ürünler de görücüye çıkarıldı.
Huawei’nin bluetooth kulaklığı FreeBuds 4i aktif gürültü engelleme özelliğiyle öne çıkıyor. Rüzgar gürültüsünü engelleyici tasarımı da var. Uzun süreli pil ömrü, doğru ses alımı için iki mikrofon ve hüzmeleme teknolojisi de kulaklığa eşlik ediyor. Arka plan seslerinden insan sesini bile ayırt edebiliyor. Fiyatı, 749 TL.
Honor, Watch GS Pro, MagicWatch 2 ve Band 5 akıllı giyilebilir ürünleriyle günün yoğun temposuna ayak uydurmak isteyenlere yardım ediyor. GS Pro, şehirli maceracılara, günlük hayatta ve doğada birçok öne çıkan özellik sunuyor. MagicWatch 2, kapsamlı sağlık ve spor takibi sağlıyor. Band 5 hafif ve canlı ekrana sahip.
realme Watch S de öne çıkan akıllı saatlerden.
Xiaomi’nin akıllı saati Mi Watch, 1.39 inç’lik ekran boyutuna sahip. Kalp atış hızı sensörü, konum bilgisi ve suya dayanıklılık özelliği var. 420 mAh’lık bataryası iki hafta gidiyor. Fiyatı, 1.099 TL. Mi Band’ler de en çok ilgi gören akıllı bileklikler arasında.
Oppo Watch, spor sevenlere hitap ediyor. 41mm ve 46mm olmak üzere iki farklı boyu bulunuyor. Kalp atış hızı ve nabız gibi fiziksel verileri takip ediyor. İleri düzey uyku izleme özelliği var. 15 dakikalık şarjla 16 saat kullanılıyor.
Samsung’un kablosuz kulaklığı Galaxy Buds Pro, pürüzsüz ses deneyimi, akıllı aktif gürültü engelleme ve suya dayanıklılık özellikleriyle öne çıkıyor. Galaxy Watch 3 serisi saatler de klasik görünümleriyle öne çıkıyor.