Hamdi Türkmen

Hamdi Türkmen

hamdi-turkmen@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ŞU baz istasyonları hepimizin başının derdi... Şikayetçi olmayanımız yok...
Ama, mahallemizdeki, sokağımızdaki, caddemizdeki, hatta apartmanlarımızın dibindeki direklerde tam gaz çalışan baz istasyonlarının kaldırıldığı da yok.
Yemin ederim herkesin psikolojisi bozuldu.
Tabii ki benim de...
*   *    *
Kim ne derse desin, “baz istasyonları” çevreye ister zarar versin, ister vermesin, bizler için “geleceğe yönelik tedirginlik” ve “psikolojik bir faktör” dür.
Apartmanının dibindeki direkten baz istasyonunu kaldırtamadığı için, evini satıp taşınan aileler tanıyorum.
Kısacası baz istasyonları konusunda herkes çaresiz, güçsüz ve rahatsız. “Acaba biz de kanser olur muyuz” korkusu içinde yaşıyorlar. Ama artık korkmayın..
İzmirli çevreci avukatlardan Noyan Özkan, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin aldığı bir kararı gönderdi.
Özeti şu: Dava konusu baz istasyonunun konumu, yerleşim yerlerine ve davacıların oturdukları yerlere yakınlığı itibari ile her ne kadar alan şiddeti yönetmelikte belirlenen limit değerin altında olsa da, uzun sürede kişi ve çevreye zarar vereceği ve istasyonun bulunduğu yerde kullanılmasının sakıncalı olduğu anlaşıldığından, yerleşim yerlerinden daha uzak ve uygun bir yere taşınması gerekmektedir.
Olay ise şu:
Çağdaş Eğitim Çevre ve Dayanışma Derneği, 6 Şubat 2007’de caddedeki bir baz istasyonunun kaldırılması için dava açıyor. Ancak mahkemece davanın reddine karar veriyor. Neden mi?
Baz istasyonunu diken GSM işleticisi, tesisin sertifikalı ve yönetmeliklere uygun olarak kurulup işletildiğini savunuyor.
Yapılan keşif ve ölçümlere göre, baz istasyonunun davacılara ait yerlere 100 ila 140 metre arası uzaklıkta bulunduğu ve alan şiddetinin cihaz için öngörülen limit değerin altında bulunduğu tespit ediliyor.
Yerel mahkeme de haklı olarak bu davayı reddediyor. Karar temyiz ediliyor ve dava Yargıtay’a gidiyor.
*   *    *
Bu noktadan sonrasını, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin, yerel mahkeme kararını bozan ve bu kararı verirken de dünya aleme çevre ve insan sağlığı konusunda “ders” niteliğindeki gerekçeli kararını, lütfen dikkatle okuyun: Baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı radyasyondan dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığı olumsuz yönde etkilenecektir. Dava konusu istasyonun konumu, yerleşim yerlerine ve davacılara yakınlığı gözetildiğinde, kısa zaman dilimi içinde olmasa dahi uzun zaman diliminde zarar doğurabilir. Çevredekiler için gelecek ve uzun zaman diliminde büyük endişe, psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratarak, kişilerin çalışmasını ve sağlık değerlerini olumsuz olarak etkileyecek ve zararlı sonuç doğuracaktır.
Bir istasyon, yönetmeliğe uygun çalıştırılırsa dahi zarar veriyorsa, yönetmeliğe uygun olduğundan söz edilerek zarar verenin sorumluluktan kurtulması mümkün değildir. Yönetmelik ve bu yönetmeliğe göre verilen sertifika, soyut bir belirlemeyi içermektedir. Yargıç, yönetmeliğe değil, yasaya, genel hukuk kurallarına ve bu bağlamda sorumluluk hukukunun ilkelerine göre karar vermek zorundadır. Dava konusu istasyonun konumu, yerleşim yerlerine ve davacıların oturdukları yerlere yakınlığı itibarı ile uzun sürede kişi ve çevreye zarar vereceği ve istasyonun bulunduğu yerde kullanılmasının sakıncalı olduğu anlaşıldığından, yerleşim yerlerinden daha uzak ve uygun bir yere taşınmasını gerektirmektedir. Mahkemece, davacıların zarar gördüğü kabul edilmeli ve baz istasyonunun kaldırılmasına karar verilmelidir. Bu yönler gözetilmeden yazılı şekilde davanın reddedilmesi doğru olmamış, bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir.
S o n u ç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle (BOZULMASINA) ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 22.09.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlginç değil mi?
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin bu kararına göre, yönetmeliğe uygun konulan ve kağıt üzerinde  çevreye ve insanlara zarar vermiyor görünen baz istasyonlarının, şikayet edilerek dava açılması halinde kaldırılmaları gerekiyor.
Tabi Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin gerekçeli kararı “emsal” gösterilerek..
Hepinize iyi pazarlar..