Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Yıldırım “icraatçı” bir politikacı. “İcraat” paraya dayanır. Onun için bundan sonra da başarısının devamı “güçlü bir ekonomi” desteğini zorunlu kılıyor.

Başbakan Yıldırım bugüne kadar mesaisinin çoğunu “Büyük Kamu Projeleri”ne tahsis ediyordu. Bundan sonra “Büyük Kamu Projeleri” yanında ekonominin genel durumu ile Ayşe Hanım Teyze’min, Ali Rıza Bey Amca’mın, işçi Memed kardeşimin, çiftçi Recep’in sorunlarına da çözüm getirmeye çalışacak.

Başbakan Yıldırım, “Büyük Kamu Projeleri”nin gerçekleştirilmesi konusunda çaba gösterirken, projelerin bütçe kaynaklarından, müteahhitlerin kendi imkânlarıyla veya dış kaynaklardan finansman sağlama konusuna vakit ayırmak zorunda değildi. Şimdi Başbakan olarak, sadece büyük projelerin değil, ekonomideki tüm yatırım ve üretim faaliyetlerinin finansmanının da sorumluluğunu taşıyacak.

Haberin Devamı

“Güçlü ekonomi” işte bunun için önemli.

Sosyal yardım önemli

“Güçlü ekonomi” üretime dayanır. Üretim artacak ki insanlar iş bulsun, gelirleri artsın. Gelirleri artsın ki harcama yaparak talep yaratsınlar. Gelirleri artsın ki daha çok vergi ödeyerek devlet bütçesini beslesinler.

Devlet bütçesi ekonomideki büyümeye bağlı olarak güçlensin ki Başbakan Yıldırım, “Büyük Kamu Projeleri”ni devam ettirebilsin. Sosyal yardımları sürdürebilsin.

“Büyük Kamu Projeleri”nin devamı ve yenilerinin devreye girebilmesi kadar, ekonominin çarklarının dönmesi için de dış kaynak ihtiyacımız var.

Dış kaynak akışında yavaşlama, duraklama, Büyük Kamu Projeleri’nin de ekonominin de yavaşlamasına yol açar.

Dış kaynak akışı da “ekonominin gücüne” bağlıdır. Ekonomi güçlendikçe daha ucuz faizle, daha uzun vadeli dış borç temin etme imkânı ortaya çıkar.

Başbakan Yıldırım “ İcraatçı” olarak, bugüne kadar sorumluluk üstlendiği, gerçekleştirdiği, gerçekleştirmekte olduğu projelerin finansmanıyla ilgilenmedi. Onun sorumluluğu finansmanı sağlanmış projelerin gerçekleştirilmesiydi.

Başbakan olarak “icraat” sorumluluğu sadece ileriye dönük olarak değil, geriye dönük olarak da işleyecek. Geriye dönük olarak her projenin finansmanını sağlam kaynaklardan (bütçeden, içeriden, dışarıdan) temin etmeye çalışacak.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım’ın gündeminin başında terörle mücadele var. Başkanlık sistemine yönelik yasal düzenlemeler var. Bunlar önemli ama tekrarda yarar var; “ekonomi çok daha önemli”.

Güçlü ekonomi, güçlü devlet demektir. Ekonomi güçlendikçe devlet terörle mücadeleye, Büyük Kamu Projeleri’ne, sosyal harcamalara daha çok kaynak ayırabilir.

Bu çark dönmeli

Ekonomi, tarımda ve sanayide üretim artışıyla güçlenir. Tarımda, sanayide üretimi artıracak olan özel sektördür. Özel sektörde müteşebbis, emekçi bol. Sermaye sorun değil. Tarımsal varlığımız zengin. Çok sayıda sanayi tesisimiz var. Bütün mesele, yavaşlayan çarkın dönüşünün hızlandırılması.

“İcraatçı” Başbakan Yıldırım, bugüne kadar yol, köprü, viyadük yatırımlarını nasıl hızlandırdıysa, şimdi de öncelikle ekonomiyi hızlandırmaya mecbur. Başarısı güçlü ekonomiye bağlı olacak.

Başbakan Yıldırım’a başarılar dileriz.