Hazine’nin altın tahvilleri ve kira sertifikalarıyla 3 haftada 1 ton altın toplandı.
Ziraat Bankası şubelerine 5 bin kişi altın getirip 150 milyon TL değerinde altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası aldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “İlk üç haftalık uygulama bir başlangıç. Yastık altında 2 bin 200 ton altın olduğunu tahmin ediyoruz” diyor.
Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları satışları 2 Ekim’de başladı. Ziraat Bankası şubelerine yastık altındaki 22 ayar bileziklerini, Darphane basımı sikkelerini, ziynetlerini getirenlerin altınları eksperlerce değerlendiriliyor. Altın getirenler altınların 24 ayar karşılığı kadar tahvil veya sertifika cüzdanı alıyor. Altın tahvillerine ve kira sertifikalarına yılda 2.40 faiz veya kâr payı veriliyor ve bu vergiye tabi değil.
Bankalar 60 ton topladı
5 yıldır mevduat ve katılım bankaları da altın mevduat hesabı açıyor. Bankalar, yastık altındaki her türlü altını, takıyı, mücevheri değerlendiriyor. Altının 24 ayarı karşılığı altın hesabı açılıyor.
İstendiğinde hesaptaki altınları Türk Lirası’na çevirebiliyor. Bir kilo üzerindeki altını istenildiğinde kiloluk altın olarak müşterilerine verebiliyor.
Altınlarını faizsiz değerlemek isteyenler katılım bankalarına gidebiliyor. Mevduat bankaları da katılım bankaları da altın hesaplarındaki altınlara yılda % 2.5 faiz veya kâr payı veriyor ama bu faiz ve kar payları % 15 vergiye tabi.
Bankalar ve katılım bankaları bu güne kadar 60 ton altın topladılar.
Tanıtım yetersiz kaldı
Hazinenin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ile yastık altındaki altınları değerlendirme arayışı çok doğru bir uygulamadır. Ne var ki:
Halka neyin ne olduğu anlatılamadı. Medya ilanları yetersiz.
Altına ilgi duyanların gözünde altını bilen kesim “kuyumcu ve sarraflar. Altına ilgi duyan kesim “altın rafinerisi eksperini” bilemiyor. Sistemin çalışması için Ziraat Bankası şubelerinin kuyumcularla işbirliği gerekiyor.
Altın tahvili ve tahvile dayalı sertifika satışlarının başladığı dönemde döviz ve altın fiyatları dalgalandı.
Tekrarda yarar var; Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı sertifika uygulaması “başarılı” olmak zorundadır. Bu uygulama ekonomi yararınadır.
Yastık altı büyüyor
Hazine ve bankalar yastık altındaki altınları toplamaya çalışırken, halkımız altın satın alarak yastık altına koyuyor.
Bu yıl ilk 9 ayda ülkemize 289 ton altın ithal edildi. Sadece eylül ayında ithal edilen altın miktarı 28.5 ton.
Bu yıl ocak-ağustosta altın ithalatına 11.8 milyar dolar ödedik. 5.4 milyar dolarlık altın ihraç edildi. 8 ayda 6.4 milyar dolarlık altın içeride kaldı.
Darphane ilk 9 ayda 37.8 ton altını ziynet ve sikke haline dönüştürdü.
Kapalıçarşı satışı canlı
Kapalıçarşı’dan Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Ekonomik ve siyasi konjonktürün belirsizliği karşısında halk dolardan çok altın satın almaya başladı. Altına talep hem bu nedenle arttı, hem de düğün ve sünnet mevsiminin başlaması nedeniyle canlandı” diyor.
Dün Kapalıçarşı’da 24 ayar altının gramı 151 TL, çeyrek altın 252 TL, tam altın 1.015 TL, 22 ayar bileziğin gramı 137 TL idi.