Urla Şarap Üreticileri ve Bağcılar Derneği Başkanı Can Ortabaş, “Urla yakında ABD’nin Napa, Fransa’nın Bordeaux, İtalya’nın Toscana bölgeleri gibi, şarap ve bağcılık turizmi merkezi olacak” diyor.
Dernek, “Urla Bağ Yolu” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, Urla bölgesinde, bağları ve şarap üretim tesislerini gezecekler için haritalar hazırlandı. İsteyenler yaya olarak, isteyenler vasıtalarıyla, isteyenler organize tur firmalarının programlarına katılarak bağları, şarap üretim tesislerini gezebilecek.
Belirtmekte yarar var. Urla Bağ Yolu programlarına katılanların şarap içip içmemeleri önemli değil. Bu program şarap içme programı değil. Bağları ve şaraphaneleri, genelde Urla‘nın doğal güzelliklerini gezme, görme programı. Tarıma ve gastronomiye dayanan, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir turizm bölgesi yaratma projesi.
MÖ 10. yüzyılda Ege Denizi sahillerinde kurulan İyonya’nın 12 kentinden biri olan Klazomenai (Bugünün Urla’sı) binlerce yıl önce bağcılık ve şarapçılıkla bölgede ün yapmıştı. Şimdilerde Urla’da binlerce yıl önceninkine benzer bağlar oluşturuluyor. Bu bağların üzümleriyle şarap üretiliyor.
Bağcılık gelişiyor
Urla’da yaklaşık 1500 dönümlük bir alanda bağcılık yapılıyor. En çok üretilen şaraplık üzüm cinsi, 1990’lı yıllarda yaygın olarak dikilen Fransız menşeli Cabernet Sauvignon. Bunun dışında Merlot, Syrah (Şiraz), Chardonnay, Alicante Bouchet, Sangiovese, Nero D’Avola. Türkiye’ye has şaraplık üzüm cinslerinden Boğazkere, Bornova Misketi ve Sultaniye yetiştiriliyor.
2006’da kurulan Urlice Bağcılık ve Şarapçılık firması eski yıllarda mevcut olan bağcılığın ve şarapçılığın tekrar canlanmasının yolunu açtı. Urla’nın antik üzümleri Urla Karası ve Gaydura’yı geliştirdi.
USCA, MMG Şarapçılık, Mozaik Şarapçılık Urla’nın markalaşmasını sağladı. Kurulum aşamasında olan Limantepe, Urla Bağ Evi gibi yeni şaraphaneler sayesinde Urla butik şarapçılık merkezi olacak.
Bağ turizmi
Urla Bağcılık ve Şarap Üreticileri Derneği’nin çatısı altında geliştirilen Urla Bağ Yolu, “Agro-turizm-Bağ Turizmi“ projesinin Urla sloganı “Yarımada’da Hayatı Yakala.” Hayatı yakalamak için bağ bölgesinde yapılacak geziler için 5 farklı rota belirlenmiş: Yürüyüş yolu, bisiklet yolu, zeytin yolu, bağ yolu, mavi rota. Yollara, ziyaretçilerin yollarını belirlemelerini sağlayacak işaret levhaları konulmuş. Haritalar hazırlanmış. (Haritalar derneğin internet sitesinde yayınlanıyor).
Urla Bağ Yolu projesine bağlı olarak bir de Antik İyon Kentleri projesi hazırlanmış. Altı İyon kenti olan Ephesos, Kolophon, Lenedos, Teos, Klazomenal ve Erythrai kentleri “tematik yol” olarak belirlenmiş. Bu tematik yol üzerine de ziyaretçileri yönlendirici ve bilgilendirici levhalar konulmuş. (Altı Antik İyon Kenti için hazırlanan harita da internette mevcut.)
Can Ortabaş, geçen yıl Urla’daki bağlarında ve şaraphanelerinde 80 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını, Urla Bağ Yolu projesinin kapsamına alınan bağ ve şarap tesisleriyle, bu yıl bölgeye bağ ve şarap turizmi kapsamında 150-200 bin ziyaretçi beklediklerini söylüyor.