Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Turizm şirketlerinin kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasına imkân verecek BDDK kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.Yapılandırma konusunu ocakta Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş gündeme getirmişti.
Dünya Gazetesi’nden Ece Ceyhun’la yaptığı söyleşide Ateş, “2016 turizm sektörünü tanıtmak ve desteklemek için ‘para harcama’ yılı. Türkiye için bacasız sanayi olan turizm o kadar önemli ki, Suudi Arabistan için petrol bakanlığı neyse Türkiye için Turizm Bakanlığı odur. Turizm sektörünün içine düştüğü sıkıntıları, devlet, bankalar, özel sektör, işletmeler, omuz omuza çözebilirler” demişti.
Hakan Ateş’in turizm kredileriyle ilgili olarak açıkladığı büyüklükler şöyleydi:

80 milyar $ yatırım
Her yıl bu sektörden Türkiye’ye gelen döviz kazancı 35 - 40 milyar dolar. Turizm sektöründe 1. sınıf yatırımların değeri 80 milyar dolar. Bu yatırımın bankacılık sektöründe kredi karşılığı ise 17 milyar dolar. Bu kredilerin bankacılık kesiminde ortalama vadesi 8 yıl. Bu kredilerde bu yılın payına düşen ödenmesi gereken miktar 2.7 milyar dolar anapara, 800 milyon dolar faiz.
Bir de turizmcilerin her yıl ortalama 800 milyon dolar da işletme kredisi ihtiyacı var. Demek ki, sadece bu senenin payına düşen finansman ihtiyacı 4.3 milyar dolar. Turizm kredilerinde 2017’de 1.6 milyar dolar, 2018’de 1.1 milyar dolar ana para ödemesi daha bulunuyor.
BDDK’nın Şubat 2016 verilerine göre, bankaların turizm sektörü kredi riskleri, 44 milyar TL’si nakdi kredi ve 3.4 milyar TL’si gayri nakdi kredi olmak üzere 47.4 milyar TL. Takipteki turizm kredileri toplamı ise 1.0 milyar TL. Şubat sonu itibariyle nakit banka kredilerinde turizm kredilerinin payı yüzde 2.8 oranında. Takipteki kredilerin ise yüzde 1.9’u turizm kredilerine ait.

Yatak sayımız arttı
Türkiye turizmde marka oldu. Bunun sonucu, çok sayıda otel inşa edildi ediliyor.
Geçen bir yılda çoğu 5 yıldızlı 20 bin yatak kapasitesi devreye girdi. Beşeryüz yataktan ortalama 40 büyük otelden söz ediyoruz. Her biri ortalama 70 - 100 milyon dolarlık yatırım. Yüzde 20 özkaynak, yüzde 80 kredi ile gerçekleştirilen bu yatırımların ayakta kalması, turizmde canlılığa bağlı.
BDDK’nın turizm kredilerinde yapılandırmaya yol açacak yeni kararı, bankalara her kredide yapılandırma zorunluluğu getirmiyor. Sadece bankaları yapılandırma konusunda yüreklendiriyor. Çünkü bu karara göre, bankalar yapılandırılacak kredilerde, bu yapılandırma nedeniyle kredinin en az yüzde 5’i kadar karşılık ayırma yükünden kurtuluyorlar. Yapılandırma önemli ama önemli olan turizm gelirlerindeki gerilemenin sınırlı kalması. Turizm gelirinde gerileme kaldırılamayacak ölçüde olur ise, işletmeler yapılandırılacak borcun ana parasını ve faizini de ödeyemezler.