Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’nin 45’inci Başkanı Trump, görevi devraldığı gün, ilk iş olarak, ABD’de milyonlarca kişiyi sağlık sigortası kapsamına alan “ObamaCare” adıyla anılan sigorta sisteminin iptali için imza attı. Amerika’daki sağlık sistemi dünyanın en pahalı sağlık sistemi.

Her türlü sağlık hizmetlerinin, ilaçların, sağlık sigortası primlerinin pahalı olmasına rağmen, ABD’de sağlık hizmeti kalitesi düşük.

ABD’deki sağlık sigortası sisteminin yapısı şöyle:

- Devlet görevlileri ve askerler için sağlık sigortası giderlerini devlet ödüyor. (Bunlar nüfusun yüzde 2’si.)

Haberin Devamı

- Çok yaşlı veya çok fakir olanlar, gideri bütçeden karşılanan Medicare ve Medicaid adı verilen 2 farklı uygulamadan yararlanıyor. Bu iki farklı uygulamanın faturasını da devlet ödüyor.

Medicare toplam nüfusun yüzde 15’ini, Medicaid yüzde 16’sını kapsıyor.

- Büyük ölçekli sanayi kuruluşlarında, firmalarda çalışanlar, primi işyerleri tarafından ödenen sigorta programlarından yararlanıyorlar. Nüfusun yüzde 45’e yakın bölümü için bu programlar sağlık güvencesi veriyor.

Kişisel sigortalar, grup sigortaları genelde çok pahalı ve kapsamları dar. Nüfusun sadece yüzde 6’sı, kendi imkânlarıyla özel sigortadan yararlanıyor.

Çok sayıda Amerikalı sağlık güvencesinden yoksun. İşte bu nedenle, ABD’de yıllardır sağlık reformu tartışıldı.

Obama başkan olunca, nüfusun yüzde 15’ini oluşturan yaklaşık 50 milyon Amerikalı’ya sağlık hizmeti getirmeyi amaçlayan, ObamaCare diye anılan sağlık sistemini getirdi.

ObamaCare nedir?

- 2010 yılında yürürlüğe giren “Affordable Care Act”, yani “Hesaplı Sağlık Hizmetleri Yasası” ya da halk arasında bilinen adıyla “ObamaCare”in amacı, ABD’de yaşayanların tümünü sigorta kapsamına almak.

- Sağlık sigortası primini ödemeleri için, her aileye, yıllık gelir ve aile nüfusuna göre, vergi indirimi sağlanıyor.

- “ObamaCare” sayesinde sigorta şirketleri, daha önceden hastalığı olan kişileri, sigorta kapsamına almayı reddedemiyorlar.

Hastalık veya yaşlılık nedeniyle sigorta poliçesi sonlandırılamıyor.

- Çocuklar, 26 yaşına girene kadar anne veya babanın sigortasından faydalanıyor.

Haberin Devamı

- “ObamaCare”nin bütçeye yükünü azaltmak için zenginlerden alınan vergiler artırıldı. Zenginler mevcut vergilerine ek olarak sağlık sigortasına katkı vergisi ödüyor.

Neden karşı çıkıyorlar?

ObamaCare’i eleştiren Cumhuriyetçiler hükümetin sağlık hizmetlerini kontrol altına almaması gerektiğini, reformun sağlık hizmeti maliyetlerini yükselttiğini savunuyorlar: “Sağlık reformu, mali bir enkaz. Reform olduğu sürece bütçeyi dengelememiz mümkün olmayacak” diyorlar.

ObamaCare’in 2016-2025 yılları arasında devlete net yükünün 1.2 trilyon dolar olduğu hesaplanıyor.

Tepkilerin esas nedeni, zenginlerden alınacak ek sağlık vergileri ve sigorta şirketlerine getirilen sıkı düzenlemeler ve yaptırımlar. Özetle:

- Şirketlerin, çalışanlarının sigorta primlerini karşılama zorunluluğu, şirket kârlılığını azaltıyor.

- Sigorta şirketlerinin, sigortalılara sağlayacakları hizmetin kapsamının genişletilmesi sigorta şirketlerinin kârlılığını azaltıyor.

- İlaçlarda fiyat kontrolü, ilaç endüstrisinde kârlılığı azaltıyor.

Haberin Devamı

- Sağlık harcamalarının finansmanına katkı için zenginlerden ek vergi alınması, zengin kesimi rahatsız ediyor.

Cumhuriyetçiler, işte bu nedenlerle “ObamaCare”e başlangıçtan bu yana karşı. İşte bu nedenle, Trump ilk iş olarak “ObamaCare”e son verecek imzayı attı.

Başkan Trump, ObamaCare’in yerine, daha iyi bir sistemin getirileceğini söylüyor ama alternatif sistemin ne olacağı konusunda bugüne kadar yapılmış bir çalışma veya açıklama yok.