Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Havaların sıcak olduğu günlerde ambalajlı su tüketimi artıyor.
Ambalajlı su, damacanalar ile ve de şişelerle tüketilen suya verilen isim.
Şehirlerde kişi başı günlük içme ve kullanma suyu tüketimi 200 litre dolayında. Kişi başına bunun sadece 1-2 litresi içme suyu olarak tüketiliyor.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) normal aktivite ve sıcaklık koşullarında yetişkin bir kadın için günde 2 litre, yetişkin bir erkek için günde 2.5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtiyor.
İnsanlar katı yiyecekler ile su ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor.
Bu hesaba göre günde içilecek su miktarı 1.5-2.0 litre dolayında oluyor.
Sağlık Bakanlığı Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Başkanlığı, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için günde 8-10 bardak su tüketilmesini öneriyor.
Ambalajlı tüketim artıyor
Şimdilerde ambalajlı su tüketimi yılda 11 milyar litreyi aştı. Kişi başı yılda 143 litre ambalajlı su tüketiyoruz.
Günde halkımızın tükettiği ortalama 1.5-2.0 litre içme suyunun yarım litresinden azı ambalajlı su.
Kaynak Suyu, doğal olarak oluşan, yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usullerle çıkartılan herhangi bir işleme tabi tutulmadan ambalajlanarak tüketiciye sunulan yeraltı sularıdır.
Doğal kaynak suları eğer mineral içeriyor ise bu tür sular doğal mineralli kaynak suyu diye adlandırılır.
Doğal kaynak suyu farklı
Sağlık Bakanlığı’nın tanımına göre, ‘doğal kaynak suyu’ ile ‘içme suyu’ farklıdır, İçme suyu bir veya daha fazla çıkış noktasından sürekli akan veya teknik usullerle çıkarılan, dezenfeksiyon, filtresyon, çöktürme, saflaştırma ve benzeri işlemler ile değerleri değiştirilen, işlem gören sulara verilen isimdir.
Suyun içindeki hidrojen ve hidrosit iyonlarının miktarı asidite ve alkaliniteyi tayin eder. Sudaki asidik ve alkali oranı PH harfleriyle ifade edilir PH derecesi 7’den düşük olan sular asidik, 7 olanlar nötr, 7’den yukarı olan sular da alkalidir. Vücudumuzun PH’ı 7.4 civarındadır. PH’ı 7.4 ile 8.0 arası suları tüketmenin sağlık açısından yararlı olduğuna inanılır.
Suyun sertliğini, su içinde çözünmüş kalsiyum, magnezyum, demir, mangan gibi mineraller belirler. Suların sertliği halk arasında ‘kireç’ olarak da adlandırılır. Sertlik/yumuşaklık içilebilir sular için bir kalite göstergesi değildir. Tüketicinin damak zevkine, alışkanlıklarına bağlı bir tercih sebebidir. Ancak kalsiyum, magnezyum gibi mineraller insan sağlığına yararlıdır. Su ile alınmasının zararı yok, yararı vardır.