Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


İstanbul'da Tepebaşı'ndaki belediyeye ait Dram Tiyatrosu'nda 25 Ocak 1932 tarihinde (bundan 68 yıl önce) sahnelenen oyunun haberi "İlk Şarkılı Komedi" başlığı ile gazetelerde şöyle yer almıştı: "Dün gece Darülbedayi'de ilk şarkılı komedi 'Yalova Otelleri piyesi' temsil edilmiştir. Eser artistlerden Galip (Arcan) Bey'e aittir. Bestesi kıymetli gençlerimizden Ferid (Alnar) Bey tarafından yapılmıştır. Üç perdelik eser, Yalova otellerinde cereyan etmektedir. Eserin balet kısmında 1929 senesi Güzellik Kraliçesi Feriha (Tevfik) Hanım ile Müzehher, Semiha (Berksoy) hanımlar da rol almışlardır. Komedinin musiki parçaları Şehir Bandosu tarafından çalınmıştır."
Darülbedayi'nin ilk şarkılı komedisinin hanım yıldızlarından Semiha Hanım'ın Maliye katibi Ahmed Ziya Cenap Bey ile ressam ve heykeltıraş Fayma Saime Hamın'ın kızıdır. 1910 yılında İstanbul'da Çengeltöy'de dünyaya gelmiştir. Lise çağlarında bir yanda "Namık İsmail"in resim atölyesine devam ederken, öte yanda konservatuvarda, "Nimet Vahit Hanım"dan şan dersleri almıştır. 1928 - 1930 yıllarında şansonlar söylemiş, 1930 yılında İ. Galip Arcan başkanlığındaki imtihan heyeti karşısında "Alül - ala" başarı göstererek Darülbedayi'nin dram tiyatrosuna oyuncu olarak girmiştir.
Yunan operet kumpanyalarının Beyoğlu'ndaki temsilleri İstanbul halkına opereti sevdirince, "Darülbedayi" de "şarkılı temsillere başlamış ve böylece "şan eğitimi" almış olan Semiha Hanım "operet sanatçısı" olarak sahneye çıkma şansını elde etmiştir. Semiha Hanım'ın "ilk şarkılı komedi olan Yalova Türküsü" ile Darülbedayi'de sahne alışından sonraki hayatı da önceki gibi renklidir.
1934 yılında Ankara'da ilk milli opera olan Özsoy Operası'nın temsilinde rol alırken, Çankaya'ya davet edilen ve Atatürk'ün huzurunda İtalyanca aryalar söyleyen Semiha Hanım, bir imtihandan geçirildikten sonra devlet bursu ile Almanya'ya eğitime gönderilmiştir. Eğitiminden sonra Almanya'da değişik operalarda baş kadın oyuncu olarak sahneye çıkmıştır. Harbin başlamasıyla Ankara'ya dönmüş, Halkevi'ndeki ilk opera temsillerinde rol almıştır. 1972 yılında baş artist olarak Devlet Operası'ndan ayrılmıştır.
Semiha Berksoy opera sahnesinde olduğu kadar, hayat sahnesinde kızını yetiştirmede de başarılı olmuş bir annedir. Kızı Zeliha Berksoy'u da sahne sanatçısı olarak yetiştirmiştir. 1965 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'nın yüksek bölümünü bitirdikten sonra eğitimini Berlin'de sürdüren Zeliha Berksoy 1970 yılında "Asiye Nasıl Kurtulur?" piyesi ile sahneye çıkmıştır.
O yıldan bu yana başarı çizgisini devamlı yukarı çekmiştir.
Resim yapan, uluslararası bienallere katılan, geçen yıl New York'ta sahne alarak büyük başarı elde eden Semiha (Berksoy) Hanım'ın 72'nci sanat yılı salı akşamı Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salonu'nda "Fidelio" operası ile kutlanacak. Bu renkli sanatçı 72'nci sanat yılında Fidelio rolünü oynayacak, Fidelio'yu seslendirecek.
Hem sanatçı, hem sanatseverler için büyük bir olay...



Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr