Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İlk 3 ayda sanayi üretimi (arındırılmamış endekslere göre) yüzde 5.6 oranında büyüdü.
Geçen yıl ilk 3 ayda sanayideki büyüme yüzde 1.2 idi.
Sanayi, büyümenin lokomotifidir. Sanayi büyümesine göre yılın ilk 3 ayında GSYH (milli gelir) büyümesi yüzde 5’i bulabilir.
Türkiye İstatistik Kurumu mart ayı sanayi üretim endeksindeki değişimlerle ilgili verileri yayımladı.
Şimdilerde aylık veriler (1) Yalın olarak, (2) Takvim etkisinden arındırılarak, (3) Mevsim ve takvim etkisinden arındırılarak yayımlanıyor.
Takvim etkisinden arındırılmış verilerle, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler her ayın özelliğine göre farklı oluyor ama yılın sonunda tüm bu veriler eşitleniyor.
Biz farkına varmadan...
Dr. Alaattin Aktaş, TÜİK verilerini en iyi izleyen iktisatçılardandır. Aktaş, “GSYH (Büyüme) hesaplarında sanayi üretiminin arındırılmamış verilerinin esas alındığını” hatırlatıyor.
On yıllık verilerin ortalamasına göre, yılın ilk 3 ayında sanayi üretim endeksindeki yüzde 5.6 oranındaki artış, ilk 3 ayda GSYH’de yüzde 4.5’ten az olmamak üzere yüzde 5.0 dolayında bir büyümeye imkân verecek.
Her ne kadar mart ayında şubat ayına göre sanayi üretiminde bir yavaşlama görülüyor ise de önemli olan ilk 3 ayın tamamında gerçekleşen artıştır. İhracat artmadığına göre artışı iç talep sağlamış veya sanayici stoka çalışmış demektir.
Genel kanı yılın başından bu yana üretimde yavaşlama, piyasada durgunluk olduğu şeklindeydi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı sanayi üretim endeksindeki artış nedense “sürpriz” oldu.
Meğerse farkına varmadan büyüyormuşuz.