Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2015 yılında Türkiye’ye gelen yabancı turistler otel ve pansiyonlarda 157 milyon geceleme yaptı. Buna karşı yerlilerin otellerde ve pansiyonlarda geceleme sayısı 38 milyondan ibaret.

Yerlilerin otellerde pansiyonlarda geceleme sayısını artırarak, yabancı turist sayısındaki azalma sonucu boş kalan otel ve pansiyon yataklarını doldurmak mümkün değil.

Okullar kapandı. Okullar kapanınca yaz tatili başlar. Yaz tatilinde çok kişi imkânları ölçüsünde seyahat eder.

Halkımız en çok temmuz, ağustos ve eylül ayında seyahati seviyor. Bir yılda yapılan seyahatlerin yüzde 55’i bu 3 aylık dönemde yapılıyor. Bu 3 ayda yaklaşık 25 milyonumuz seyahate çıkıyor. Bizde yıl boyu 70 milyon seyahat gerçekleştiriliyor. Yaz dönemi seyahat sayısı 35 milyona yakın.

Haberin Devamı

Yılboyu yapılan 70 milyon seyahatin 15 milyonu sırf gezi ve tatil amaçlı seyahat. 50 milyonu, akraba, arkadaş ziyareti ve tatil amaçlı ”karma seyahat.”

600 milyon geceleme

Halkımız 70 milyon seyahatte yaklaşık 600 milyon gece konaklama yapıyor.

Bir yılda yapılan 600 milyon konaklamanın yaklaşık 120 milyonu gezi, tatil konaklaması, 420 milyonu aile, akraba yanında yapılan konaklamalar.

Yıl içinde seyahate çıkan ve 70 milyon seyahat gerçekleştiren kadın, erkek ve çocukların 10 milyonu otellerde, 1 milyonu pansiyonlarda, 50 milyondan fazlası kendi evlerinde, akraba ve arkadaş evlerinde kalıyor.

Yıl boyu yurtiçi seyahatlerde gerçekleşen 600 milyon gecelemede, otellerdeki geceleme sayısı 32 milyon, pansiyonlardaki 6 milyon, kendilerine ait yazlıklardaki geceleme sayısı 110 milyon, akraba, arkadaş evlerindeki geceleme sayısı 420 milyon.

Halkımız yurt içi seyahatlerde 25 milyar TL harcama yapıyor. Gezi, tatil amacıyla yapılan seyahat harcamaları için halkın cebinden çıkan para 8 milyar TL. Akraba, arkadaş, yakın ziyaretlerine harcanan para ise 13 milyar TL dolayında. Özetle:

Dış turizm önemli

- Temmuz - Ağustos - Eylül ayları içeride turizmin en canlı olduğu aylar.

- Yıl boyu yapılan iç seyahatlerin yarıdan fazlası bu 3 ayda gerçekleştiriliyor.

- İç seyahatlerde halkımız yıl boyu dışarıda yaklaşık 600 milyon geceleme yapıyor.

Haberin Devamı

- Halkımız yurt içi seyahatte genelde akraba, arkadaş evlerinde ve kendi evlerinde geceliyor.

- Bir yılda yerliler akraba ve yakınlarının evinde 420 milyon, kendi tatil evlerinde 100 milyon geceleme yaparken, otel ve pansiyonlardaki geceleme sayısı sadece 38 milyon.

- Yıl boyu yurtiçinde gerçekleştirilen 25 milyar TL tutarındaki toplam turizm harcamasında, sadece gezi ve tatil amaçlı seyahatlerdeki harcama 8 milyar TL, aile ve yakınları ziyaret için yapılan harcamalar 13 milyar TL. dolayında.

- Yurtiçi turizm hareketi, yaz tatilinde halkın harcamaları ekonomi için önemlidir. Ama iç turizm hareketi, dış turizmdeki gerilemenin açığını kapatamaz.

Bu anlatılanlar olan biteni sergiliyor. Önemli olan hareket. Büyüklerimiz “Nerede hareket, orada bereket“ derler. Yazın tatil harcamaları ekonomide canlılık yaratır. Tatil dönemi hayırlı olsun.