Adana’da kapalı havuzlarda 2006 yılından bu yana beslenen Mersin balıklarından siyah havyar üretimi başladı.
Mersin balığı, dünyada koruma altındaki en ilkel deniz canlılarından biri. Hazar Denizi’nde doğal olarak bulunuyor. Şimdilerde koruma altında olduğu için, deniz avı yasak. Kapalı havuzlarda özel olarak yetiştiriliyor.
2006 yılında Adana’nın Ağzıkaraca Köyü’nde 12 milyon dolarlık yatırımla yıllık 50 ton balık eti, 12.5 ton havyar üretecek bir Mersin balığı çiftliği kuruldu.
Balıklar kapalı alandaki havuzlarda yetiştiriliyor. İlk üretim, Almanya’dan ithal edilen döllenmiş yumurtalarla başladı. İki yıldır anaçlar da Adana’da yetiştiriliyor.
Havyar üretiliyor
Mersin balığı 4 yılda cinsel olgunluğa erişen bir balık. Cinsel olgunluğa erişen balıklardan erkek olanları et balığı olarak değerlendiriliyor. Dişiler havyar üretiyor.
Dünyanın en pahalı ve lüks gıda ürünü olan havyar, dişi balıkların yumurtası. Havyar için balık 6-7 yaşına kadar besleniyor. Genelde havyar balıklardan sağılarak alınıyor. Balık kesilmiyor. Sağılan dişi balık bir süre dinlendirildikten sonra tekrar havuzdaki balıklara katılıyor. Belli süre sonra tekrar sağıma hazır hale geliyor.
Bizde sağım yapılamıyor. 6-7 yaşına gelen balıklar kesime gidiyor. Havyarı çıkartıldıktan sonra eti, kemiği ve derisi değerlendiriliyor.
Mersin balığının ağırlığının yüzde 10’u kadar havyar verimi var. 6-7 yılda 5-6 kg ağırlığa ulaşan dişi Mersin balıklarından 500-600 gr havyar elde ediliyor.
Derisi de para ediyor
Mersin balığının eti lezzetli. Genelde taze et ızgara olarak değerlendiriliyor. Füme edilen Mersin balığı eti en fazla talebi olan ürün.
Mersin balığının yurtdışında etinin kilosu 40 dolara, havyarının kilosu 3-4 bin dolara satılıyor.
Mersin balığının derisi çanta, cüzdan yapımında, kemiği kimyasal yapıştırıcı yapımında kullanılıyor.
Adana’daki çiftlikte bu yıl 3 ton, 2016’da 6 ton, 2017’de 10 ton siyah havyar üretimi hedef alınmış. Siyah havyarın büyük bölümü ihraç edilecek. Yakında Mersin füme üretimine de başlanacak.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024