Merkez Ban-kası’nın (TCMB) hedefi, ülkede fiyat istikrarını sağlamak, enflasyonu aşağıya çekmekti. İşler karıştı. Ekonomi yavaşladı. Dolar tırmanışa geçti. Ülkeye döviz girişi azalırken, döviz çıkışı başladı. Bu arada ekonomi “kaptansız kaldı”. Ekonomi politikalarını yürütenler, ortalıktan yok oldu.
İşte bu durumda TCMB, ekonomide olan bitenin sorumluluğunu (istemeden) üstlenecek bir duruma geldi.
Para Politikası Kurulu (PPK)toplantısı sonrası önceki gün TCMB Başkanı’nın yaptığı açıklamalar piyasada anlaşılamayınca, (veya piyasa beklediğini bulamayınca) borsa düşüşe geçti. Faiz arttı. Döviz fiyatı 3.0 TL’ye yaklaştı.
TCMB tepe yönetimi, PPK toplantılarından bir gün sonra, “Banka Ekonomistleri”ne bir sunum yapıyor. Bu sunuma, yaklaşık 50 yabancı, 50 yerli banka ekonomisti katılıyor. Önceki günkü açıklamalar kafa karıştırınca dünkü toplantıya katılım yüksek oldu.
Bankalara verilen mesaj
Toplantıda yabancı ve yerli “banka ekonomistleri”ne verilen mesajlar şunlar:
- TCMB, kısa vadede piyasada son dönemde artan oynaklık ve çekirdek enflasyondaki yüksek seyir nedeniyle daha sıkı bir likidite politikası uygulayarak, fonlama maliyetlerini yukarı çekecek.
- FED faizi artırdığında TCMB de politika faizini yükseltecek.
- Faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 10.75 faiz seviyesi yeterince yüksek olduğu için kısa vadede üst seviyede bir artış öngörülmüyor.
- Küresel piyasaların istikrara kavuşmasına paralel olarak sadeleşme adımlarını kademeli olarak hayata geçirecek. Sadeleşme tek politika faizine geçilene kadar devam edecek. Buraya kadarki mesajlar bankaları ilgilendiriyor.
Ekonomi ile ilgili mesajlar
Ekonomi ile ilgili mesajlar ise şöyle:
Büyüme: Birinci çeyrekteki büyümenin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından ikinci çeyrekte ılımlı bir büyüme görülecek. Yatırımlar zayıf olduğu için iç tüketim büyümede belirleyici olacak. Büyüme oranları bir süre daha düşük kalacak.
Üretim: Sanayi üretiminde haziranda görülen yüzde 5.5’lik güçlü artış, sanayide üretim artışının başladığını göstermiyor. Önümüzdeki aylarda üretimde ılımlı bir artış görülecek.
Cari açık: Cari açıkta iyileşme devam etmesine rağmen bu iyileşme TCMB’nin beklentilerinin altında. Negatif ihracat şoku nedeniyle, büyümede yeniden iç tüketimin ağırlık kazanması, enerji-dışı cari açığın artmasına neden oluyor.
Enflasyon haberleri kötü
Enflasyon: Yıllık enflasyondaki mevcut gerileme gıda ve enerji fiyatları kaynaklı. TL’deki değer kayıpları çekirdek enflasyonun TCMB’nin öngördüğü seviyelerin üzerinde seyretmesine neden oluyor.
Döviz kuru: Daha önceleri 15 - 20 seviyesinde olan döviz kurlarının enflasyona geçirgenliği, dolar bazında ithalat fiyatlarındaki düşüş ve zayıf ekonomik aktivite nedeniyle yüzde 10 seviyelerine geriledi. Kurun mevcut seviyelerde kalıcı olması durumunda, döviz kurunun enflasyona geçirgenliği 2015 sonunda yüzde 7.2‘ye gerileyebilir.
Para Politikası: TCMB, likidite ve faiz kanallarını kullanarak enflasyon ve piyasa dinamiklerini yönetecek.
- Son faiz kararında da ifade edildiği gibi daha sıkı bir likidite politikası uygulanacak.
- Likidite sıkılaştırmasının yanı sıra, politika faizi de FED’in faiz artışlarına eş zamanlı olarak kademeli bir şekilde yukarı çekilecek.
- Sadeleştirme politikası çerçevesinde de zaman içinde faiz koridoru daraltılarak faiz belirsizliği azaltılacak ve daha sonra bugünkü ortalama fonlama maliyeti ve üst bant arasında kalacak tek bir politika faizine geçilecek.
Bunlar TCMB’nda dünkü toplantıda “yerli ve yabancı banka ekonomistlerine” yapılan açıklamaların özeti.