Başkan Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği kısıtlamalar küresel ticaret savaşlarını başlattı.
Ticaret savaşlarına mecburen biz de girdik.
ABD ile ticari ilişkilerimiz azımsanamayacak boyutta.
Geçen yıl ABD’ye 8.6 milyar dolarlık ihracat yaptık. Almanya, İngiltere, İtalya ve Irak’tan sonra ABD ihracatta 5. pazarımızdı. Buna karşılık ABD’den geçen yıl 11.9 milyar dolarlık ithalat yaptık. Çin ve Rusya’dan sonra ABD en fazla ithalat yaptığımız 3. ülke.
ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği çelik ve alüminyum ürünlerine ek vergi uygulaması Türkiye’nin de bu ticaret savaşına katılmasına yol açtı.
ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği çelik ve alüminyum ürünlerine ek vergi uygulamasının ardından Türkiye Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) başvurarak 21 Haziran tarihine kadar vergilerin kaldırılmaması halinde ABD’nin ek vergilerine eş değerde ilave gümrük vergisi uygulayacağını bildirdi.
22 mala ek vergi
Türkiye’nin DTÖ’ye gönderdiği deklarasyona ABD’nin vergi artırımından vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin ek gümrük vergisi koyacağı, ABD menşeli 22 malın da listesi eklendi.
ABD’nin kararı değişmeyince, Türkiye 25 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla ABD menşeli 22 malda vergi artırımı uygulamasını başlattı.
ABD’nin özellikle çelik ve alüminyuma getirdiği yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük uygulaması Türkiye’yi olumsuz etkiliyor. Yapılan hesaplara göre ABD’nin gümrük vergisi artırımı Türkiye’yi 266.5 milyon dolar kayba uğratıyor.
ABD’den ithal edilecek 22 mala konulan ek verginin toplamının da 266.5 milyon dolarlık vergi dolayında olacağı belirtiliyor.
Türkiye’nin ABD’den ithalat listesi zengin. ABD’den kömür, kâğıt, otomotiv ürünleri, makine ve teçhizat, petrokimya ürünleri, tüketim maddesi olarak ceviz, badem, tütün ve pirinçle alkollü içkiler ithal ediyoruz.
Önce oto fiyatı artacak
Türkiye’nin koyduğu ek vergiler ABD’de üretim yapan Amerikan otomotiv firmaları kadar, Alman firmalarını da etkileyecek. BMW firması çok sayıda lüks ürününü ABD’de üretiyor.
Türkiye’nin getirdiği ek vergilerle ilgili kararda, yeni vergi uygulamasının sadece ABD’den ithal edilen mallara değil, tüm “ABD menşeli” mallara uygulanacağının belirtilmesi kapsamı genişletiyor.
Ek vergi uygulanacak 22 maddenin geçen yılki ithalatı 1.8 milyar dolar dolayında. Geçen yıl ABD’den 325 milyon dolarlık kömür, 291 milyon dolarlık petrokimya ürünleri, 103 milyon dolarlık PVC ithal edildi. Kuruyemiş ve ceviz ithalatı 157 milyon dolar, pirinç ithalatı 36 milyon dolardı.
Geçen yıl ABD’den ithal edilen otomobil ve motorlu araçların bedeli 86 milyon dolar olmuştu. İşlenmemiş tütüne ve alkollü içkilere getirilen ek vergiler, sigara ve içki fiyatlarında önemli artışlara neden olacak.
Ek vergi getirilen mallar genellikle halkı doğrudan ilgilendiren mallar değil ama büyük olasılıkla bu malların fiyatlarındaki artış dolaylı olarak enflasyonu olumsuz etkileyecek.