Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yarın Kurban Bayramı başlıyor. Çok kişi kurban kesecek.
Kurban edilecek deve 5, sığır 2, koyun ve keçi bir yaşını bitirmiş olmalıdır, iyi besili ve gösterişli olan 7-8 aylık keçi ve koyun da kurban için uygun sayılır. Bu hayvanların hem erkeği, hem dişisi kurban edilebilir. Fakat “koç” kurban etmek tercih edilir. Koyun ve keçi bir kişi adına kurban edilir. Deve ve sığırı en çok yedi kişi ortak olarak kurban edebilir.
Kurban kesmenin bir usulü, bir adabı vardır.
Müslüman kardeşlerimize hatırlatayım ki kesim usulünce yapılsın.
Kurban edilecek hayvanı en az bir gün önceden satın alıp, bir gece beslemek âdettir. Sevap sayılır.
Kesimi bilmeyenin kurban kesmesi günahtır. Kesimi bu işi bilenin yapması, kurbanın usulüne uygun kesilmesi, eziyet çekmemesi esastır.
Tecrübe gerektiren bir iş
Kurban kestiren kesecek olana “vekâlet” verir. Kesecek olan vekâleti “kabul” eder.
Kurban sağ tarafından kıbleye karşı yatırılır.
Gözü temiz ve beyaz bir tülbentle kapanır. Ön iki ayağı ile arka sol ayağı kalın bir iple bağlanır. Arka sağ ayağı serbest bırakılır. Kesen tarafından “Bismillahi Allahu ekber” denilerek kesilir. Bıçağın keskin olması ve hayvana eziyet verilmemesi esastır.
Hayvanın soluk ve yem borusu ile iki şah damarından oluşan dört uzvunun birden kesilmesi gerekir.
Şimdilerde her yerleşim bölgesinde kurban kesim yerlerinde, deneyimli kasaplar hizmet veriyor.
Kurban üçe pay edilir
Bu hizmetlerden yararlanamayacak olanların, kesimi gözlerden uzak yerlerde gerçekleştirmesi, akan kanı kazılacak bir çukurda toplayıp daha sonra çukurun üzerini kapatması, hayvanın iç organları ile derisinin ortada bırakılmaması gerekir.
Kurban eti gelenek olarak üçe bölünür, biri evde çoluk-çocuk ev halkı için ayrılır, bir kısmı fakirlere verilir, bir kısmı komşulara ve yakın akrabaya dağıtılır.
Bayramda çok aile kurban keser. Kurban kesmeyen çok aileye de komşuları kurban eti gönderir.
Kurban keserek, usulünce kendilerine parça ayıranlar ile kendilerine kurban eti gelenler bayramda kurban kavurması yapar.
Kurban kavurması, Kurban Bayramı’nın sembolüdür. Mis gibi kokan kavurma sofrasının çevresine ailenin tüm fertleri bayramlıklarını giyerek oturur. Sağlıkları, verdiği nimet ve birliktelikleri için Allah’a şükreder.