Yarın kurban bayramı başlıyor. Çok kişi kurban kesecek. Kurban kesmenin usulü adabı var. Öncelikle kurbanın gösterişten uzak kesilmesi gerekir.
Müslümanla-rın kitabı Kuran-ı Kerim’deki Hac Suresi’nin 37’nci ayetinde, “Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah’a ulaşacaktır. Allah’a ulaşacak olan ancak sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir. Size doğru yolu gösterdiğinden, Allah’ı yüceltmeniz için onları sizin buyruğunuza vermiştir. Ey Muhammed, iyilik yapanlara müjde et” ifadesi yer alır.
Kuran’da bunlar dışında “kurban” ve “Kurban Bayramı” ile ilgili başkaca buyruk yoktur.
Bunlar dışındaki düzenlemeler “hadis”lere dayanır.
Kurban kesmenin, her ev için bir sünnet olduğuna dair delil, Mihnef Suleym’in rivayet ettiği; “Peygamber ile birlikte duruyorduk. Onun şöyle dediğini işittim: Ey insanlar... Her aile halkına her sene bir kurban düşer...” ifadesi yer alır.
Varlığı olmayan kesmez
Hadislere dayalı olarak oluşan ve gelişen İslam şartlarına göre kurban, mukim olan ve belli bir varlığa sahip olan her erkek ve kadın Müslüman’a vaciptir.
Kurbanlar bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde kesilir.
Dördüncü günü kesilmez.
Kurban edilecek hayvanı en az bir gün önceden satın alıp bir gece beslemek âdettir. Sevap sayılır. Kesimi bilmeyenin kurban kesmesi günahtır. Kesimi bu işi bilenin yapması, kurbanın usulüne uygun kesilmesi, eziyet çekmemesi esastır.
Kurban kestiren, kesecek olana “vekâlet” verir. Kesecek olan “vekâleti kabul” eder.
Kesimin usulü var
Kurban, sağ tarafından kıbleye karşı yatırılır, gözü tülbentle, ön iki ayağı ile arka sol ayağı kalın bir iple bağlanır. Arka sağ ayağı serbest bırakılır. Bıçağın keskin olması ve hayvana eziyet verilmemesi esastır.
Kurban ehline kestirilmelidir. Ehli olmayana kestirildiği zaman hayvana eziyet verilmiş olur.
Günümüzde hemen her yerleşim bölgesinde kesimhaneler var. Kesimhane olmayan yerlerde kurban kesiminin gözden uzak, yerleşim bölgeleri dışında yapılması gerekir.
Kurban edilen hayvanın kanı, iç organları ortalıkta bırakılmaz. Kesimhaneler dışında yapılan kesimlerde toprak kazılarak açılan bir çukura bunlar gömülür.
Kurban eti gelenek olarak üçe bölünür, biri evde, çoluk-çocuk ev halkı için ayrılır, bir kısmı fakirlere verilir, bir kısmı komşulara ve yakın akrabaya verilir.
Kurban Bayramı’nızı kutlarım Sayın Okuyucularım.