Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından “2015 Mayıs“ ayı sonu itibarıyla banka kredileriyle ilgili bilgiler açıklandı. Bu bilgilere göre:
- Bankaların nakdi kredileri 1 yılda 301 milyar TL artarak 1 trilyon 543 milyar TL oldu. Artış yüzde 24 oranında.
- Bankaların (bireysel krediler hariç) toplam nakdi kredilerinin yüzde 30’a yakın kısmı imalat sanayiine, yüzde 17.5 kadarlık kısmı ticaret kesimine, yüzde 10’u inşaata gidiyor.
- Türk ekonomisi için önemi olan tarım kesimine giden nakdi krediler toplamın sadece yüzde 4’ü büyüklüğünde.
- Bankaların batık kredilerinin nakdi kredilere oranı genelde yüzde 2.5 dolayında. İnşaat kesiminde risk oranı yüzde 3.8, toptan ve perakendede yüzde 3, imalat sanayiinde yüzde 2.6 oranında.

Enerji kredisi ödenemiyor
- Son 12 ayda elektrik, gaz ve su projeleri için kullanılan kredilerde tasfiye olunacak kredi miktarında yüzde 663 artış oldu.
- Toplam nakdi krediler yüzde 24 artarken, bireysel kredilerde 12 ayda artış yüzde 13 oranında gerçekleşti. Bireysel kredi toplamı 46 milyar TL artarak 392 milyar TL’ye ulaştı.
- Toplam bireysel kredilerde (kredi kartı, konut, taşıt, ihtiyaç kredileri toplamında) hesap sayısı 23.3 milyondan 24.7 milyon adede yükseldi.
- Hesap başına bireysel kredi miktarı (tüm bireysel kredilerde ortalama olarak) 14.837 bin TL iken 15.852 TL oldu.
- Toplam bireysel kredilerin yüzde 35’i (135 milyar TL’lik kısmı) İstanbul’da yaşayanların kullandıkları krediler. Ankara’da kullanılan bireysel kredilerin toplamı 40 milyar TL. Tüm bireysel kredilerin yüzde 10’u büyüklüğünde.

Doğu’da borç artıyor
- Son 12 ayda Doğu Anadolu’daki illerden Van, Iğdır, Adıyaman, Hakkâri, Kars, Ağrı, Kahramanmaraş, Şırnak, Elazığ ve Muş’ta bireysel kredi kullanımında artış görüldü.
- Kişi başına en yüksek ortalama bireysel kredi borcunda 17 bin TL ile Van ve Ankara, 14 bin TL kişi başı borç rakamı ile Mersin ve Diyarbakır, 13 bin TL ile İzmir, Tunceli, Adıyaman, Antalya, Hatay ve Elazığ önde gelen iller.
Bireysel kredi borçlarını ödemekte zorlananların yaşadıkları iller ise sırasıyla Adana, Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Konya, Adıyaman ve Van illeri.
Bankaların nakdi kredilerinin toplamındaki artışı, nakdi kredilerdeki dağılımı değerlendirirken, ekonominin son 12 aylık dönemdeki büyüme oranını ve enflasyonu dikkate almak gerekir.
Nakdi krediler 12 ayda yüzde 24 oranında, bireysel krediler yüzde 13 oranında arttı. Bu dönemde enflasyon yüzde 8, büyüme yüzde 3 dolayında.

Haberin Devamı

Kredilerin % 4.1’i tarıma gidiyor