Vehbi Koç Ödülü” bu yıl, insan beyniyle ilgili yaptığı çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Kamil Uğurbil’e verildi.
Ödül töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, ödülün 9 yıl önce, o dönemde pek çok kişinin adını hiç duymadığı geçen yıl ise Nobel ödülü alan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’a verildiğini anımsatarak, Vehbi Koç ödüllerinde, jürilerin, aday seçimine ne kadar özen gösterdiklerine işaret etti.
Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nin de başkanı olan Ömer Koç, “Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ 2010-2011 eğitim yılında eğitime başladı. 2014 sonunda Koç Üniversitesi Hastanesi Topkapı’da hizmete girdi. 2017’de yatırım tamamlandığında eğitim ve araştırma merkezi olarak gelişmeyi sürdürecek” dedi.
Araştırma öne çıkıyor
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin “Türkiye’de öncü ve örnek bir eğitim ve araştırma hastanesi olarak, araştırma ve geliştirmeyle öne çıkacak gençlerin ve bilim adamlarının yetişmesine imkân hazırlamayı hedef aldığı” vurgulanıyor.
Vehbi Koç Ödülü’nü alan Prof. Dr. Sancar ve Prof. Dr Uğurbil, ABD’deki tıp fakültelerinin araştırma ve geliştirme bölümlerinde nasıl çalışma imkânı buluyorlarsa, benzer imkânların Türkiye’de araştırma ve geliştirme yapacaklara da sağlanmasına çalışılıyor.
Türkiye’de şimdilerde 62 üniversitenin hastanesi var. Üniversite hastanelerinin yatak kapasitesi 42 bin. Toplam yatak kapasitesinin üçte biri. Ne var ki üniversite hastanelerimin tamamı teşhis ve tedavi ağırlıklı eğitim hastanesi olarak faaliyetini sürdürüyor.
Klinik-Eğitim-Araştırma
Koç Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Evren Keleş diyor ki, “Üniversite hastanelerinin 3 ayağı vardır: Klinik, eğitim ve araştırma”. Mevcut üniversite hastanelerinde klinik hizmeti öne çıkıyor, eğitim daha sonra geliyor. Araştırmaya vakit kalmıyor. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde klinik ayağını üçüncü sıraya koyarak, eğitim ve araştırmayı öne çıkardık. Klinik çalışmaları için ayrı kadrolarımız var. Eğitim ve araştırmaya ağırlık verecek hekimlerimiz ise, proje bazında çalışmalarını sürdürüyor.”
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi dışında da araştırmaya önem veren bir üniversite olarak faaliyet gösteriyor.
Üniversitenin araştırma ve geliştirmeden sorumlu rektör yardımcısı Prof. Dr. İrşadi Aksun’dan öğrendiğime göre, üniversitede, Ocak 2004’ten başlayarak Aralık 2015’e kadar olan dönemde dış kaynaklar tarafından desteklenen araştırma ve geliştirme projelerin sayısı 625, projelerin toplam büyüklüğü 199 milyon TL.
Araştırma ve geliştirme özlemiyle yaşıyoruz. Üniversitelerimiz araştırma ve geliştirme yapacaklara imkân verdikçe, bilim adamlarımız ve gençlerimiz de sadece yurtdışındaki çalışmalarına dayalı olarak değil, yurtiçindeki çalışmalarıyla da öne çıkacaklar.