Kasım, aralık ve ocak ayları eskiden en fazla elektrik tüketilen aylardı.
Şimdilerde yaz aylarındaki tüketim bu 3 aydaki tüketimin de üstüne çıktı. Çünkü havalar ısınınca evlerdeki klimalar çalışıyor. Tarlaları sulamak isteyenler pompayla kuyulardan su çekiyor.
Kış aylarında günlük ortalama 35-36 bin megavat olan elektrik tüketimi geçtiğimiz günlerde 40 bin megavata, 41 bin 668 megavata yükseldi.
Sıcaklar artıkça klimaların ve su pompalarının kullandığı elektrik de artıyor. Kış aylarında özellikle geçen kış yağışların bol olması nedeniyle barajlardan ve akarsulardan bolca elektrik üretildi. Talebi aşan üretim gerçekleştirildi.
Yaz ayıları baraj ve akarsuların elektrik üretimine katkısı yavaşlarken, elektrik tüketimi artınca doğal gaz ve kömürden elektrik üreten santrallere daha fazla iş düşüyor.
İşyerlerinde ve evlerde klima kullanımı son on yılda hızla arttı.
Geçen yıl 1 milyon klimanın satıldığı söyleniyor.
10 milyon klima çalışıyor
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporuna göre, kullanımda olan klima sayısı 10 milyon dolayında. İthal edilen klimaların yüzde 85’i split klimalar.
Split klimalar 2 kilovat güçle 6 saat çalıştığında ülke genelinde ortalama 100 milyon kilovat saatlik elektrik tüketiyor. Ne var ki haziranın ilk 3 haftasında günlük tüketim artışı 130 milyon kilovat saat.
Günde 30 milyon kilovat saatin de tarımda sulama için kullanılan pompaların tüketiminden kaynaklandığı tahmin ediliyor.
Fiyat artışı isteniyor
Klimaların ortalama 3 ay çalışması durumunda, 3 ay boyunca elektrik tüketiminde 9 milyar kilovat saat artışa yol açacağı hesaplanıyor.
Klimaların yaz döneminde aylık 22-23 milyar kilovat saat olan toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.
Klimaların ve tarım sulamasının elektrik tüketimini artırması sonucu elektrik talebinin yükselmesi nedeniyle üretici piyasasında üretici fiyatlarında artış başladı. Halbuki yaz aylarında baraj ve akarsuya dayalı elektrik üretimindeki artış nedeniyle serbest piyasada üretici fiyatları gerilemişti.
Kış aylarında ucuzlayan üretici fiyatlarını tüketiciye yansıtmayanlar, yaz ayında talepteki büyüme sonucu artan fiyatları tüketiciye yansıtma arayışına girdiler.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporunda, ucuz fiyatlar tüketiciye nasıl yansıtılmıyorsa, artışların da yansıtılmamasının gerekeceğine, mevsimlik fiyat iniş ve çıkışlarının yıllık olarak değerlendirilmesinin beklendiğine işaret ediliyor.