Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kızlarımız kadınlarımız okuyor. Türkiye’nin geleceğini onlar belirleyecek. Kadınlarla ilgili olumsuz haberler üzüntü yarattığı için öne çıkıyor. Okuyan kızlarımızın, kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayata katkıları, başarılı örnekler gözden kaçıyor.
Okuyan kızlar, okuyan kadınlar sosyal hayatta ve ekonomide öne çıkmaya başladı. Bu önlenemez bir gelişmedir.
Eğitim istatistikleri gösteriyor ki ilk, orta ve lise eğitiminde kız ve erkek öğrenci sayıları eşit. En son bilgilere göre üniversitelerden ve yüksekokullardan mezun olan 610 bin öğrencinin 290 bini kız, 320 bini erkek.

1 milyon kadın işsiz
Günümüzde her eğitim kurumundan mezun olan kızlarımız, kadınlarımız artık evde oturmayı kabul etmiyor. Çalışma arayışına giriyor. Örnekler ortada. Tarım ve sanayideki vasıfsız kadın işçi sayısına değil, üniversite mezunu kızların ve kadınların yurtiçi ve hatta yurtdışı önemli şirketlerde beyaz yakalı olarak aldıkları sorumluluklara bakalım.
15 yaş ve üstü erkek nüfusun yüzde 71’i çalışmak isterken, kadınlarımızın henüz yüzde 30’u çalışmak istiyor ama bu oran giderek artıyor. Artacak.
Şimdilerde tarımda çalışan kadınların iki katı tarım dışı alanlarla iş sahibi. Şimdilerde tarım dışında işi olan her 4 kişinin sadece 1’i kadın ama bu oran hızla artacak.
2014 yılı sonu itibarıyla 2 milyon 800 bin işsizin 1 milyon 800 bini erkek, 1 milyonu kadın.
Türkiye genelinde 2014 yılı için işsizlik oranı yüzde 9.9 iken, kadınlar için yüzde 11.9 oldu. Kadınlar için işsizlik oranı tarım dışında yüzde 16.5 olarak açıklandı.

İşsizlik büyük dert
Genç işsizler olarak adlandırılan 15-24 yaş arası işsizlerde, iş bulduğunda çalışmaya hazır her 5 kadından birinin işsiz olduğu görülüyor.
İş imkânlarının artmasına karşın, nüfusun daha hızlı artması nedeniyle, her yıl çalışmak isteyenlere eklenen nüfusun tamamına iş bulunamıyor. Artan iş imkânlarından bugüne kadar daha çok erkekler yararlandı. Ama kızlarımız, kadınlarımız, daha iyi eğitim gördükçe, erkeklerle rekabette güçlenecekler. Kızlarımızın ve kadınlarımızın iş hayatındaki katkılarının artması sosyal ve ekonomik gelişmeyi hızlandıracak.
Kadınlar gününüz kutlu olsun.

Haberin Devamı

Kızlarımız okuyor ama iş bulamıyor