Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Son yıllarda kadın denilince “şiddet” gündeme gelir oldu. Şiddet, Türk kadınının özelliklerini, gücünü gölgeliyor.
Atatürk Türkiye’sinin verdiği imkânlarla kadınlarımız dünyada seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Kadınlar milletvekili, hâkim, hoca oldu.
Bugün okullardaki öğrencilerin yarısı erkek, yarısı kadın. Üniversitelerden mezun olanların yarısı erkek, yarısı kadın.
Türkiye’de 2014 yılında kamusal alanda üst düzey kadın yönetici oranı yüzde 9.4 oldu. Kadın hâkim oranı yüzde 36.9, kadın profesörlerin oranı ise 2013 - 2014 öğretim yılı için yüzde 28.7 oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kadın milletvekili oranı 1935 yılında yüzde 4 iken, 79 yıl sonra bu oran yüzde 14’e yükseldi.
Erkeklerle yarışıyorlar
Kadınlarımız, büyük Türk ve yabancı şirketlerde tepe yönetiminde başarılarıyla anılıyor. Kadınlarımızın işgücüne katılma oranları düşük. Çünkü bizde özellikle alt gelir grubundaki ve düşük eğitim düzeyli ailelerde kadınların ağır ev sorumlulukları ve çocuk yetiştirme sorumlulukları devam ediyor.
Çalışabilir yaştaki erkeklerin yüzde 71’i çalışmaya hazır. Bunların yüzde 65’i çalışabiliyor. Buna karşılık çalışabilir yaştaki her yüz kadının 30’u çalışmaya hazır. Bunların da 27’si çalışma imkânına sahip.
Kadınların eğitim durumları arttıkça çalışmaya hazır ve çalışan kadın sayımızda artıyor. Artacak.
Üniversite mezunu artıyor
Yüksek okul ve üniversite mezunları erkek nüfusta yüzde 15, kadın nüfusta yüzde 11 oranına ulaştı. Görülüyor ki yüksek eğitimde kadınlar erkekleri yakalayacak durumda.
Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2014 yılı sonuçlarına göre, kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 73,8 oldu. Kendi geleceklerinden umutlu olan kadınların oranı yüzde 74.7 iken erkeklerde bu oran yüzde 72.9.
Kadınlar Günü’nde kadınlarımızı ülke ekonomisine, sanayine, kültürüne, eğitimine, sosyal yaşamına katkıları ile analım. Emekçi kadınlarımızın “Kadınlar Günü” kutlu olsun.

Kadınlarımız,  kızlarımız okuyor