Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kadıköy’de belediyenin eski binası “Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi” (TESAK) oldu.

İskelenin karşısındaki bina, 1913’te Kadıköy Şehremaneti Şubesi olarak yapıldı. Binada Kadıköy’ün ilk ‘Belediye Şube Müdürü’ olarak ünlü bilim ve sanat insanı Celal Esat Arseven görev yapmıştı.

Binanın bulunduğu alan denizin doldurulmasıyla elde edilen kumluktu. İskele ve belediye binaları bu kumluğun üzerinde inşa edildi. Mimarı İstanbul’a birçok eser kazandıran Giulio Mongeri’nin yardımcılarından İstanbullu Terziyan Efendi’dir. Bina Fatih Belediye binasının ikizidir.

Haberin Devamı

Bodrum üzerine iki katlı binaya ön ve arka cephedeki mermer merdivenlerden çıkılır. Görkemli giriş kapısının üzerinde Avni Lifij’in 5 metrelik tablosu bulunur.

Kadıköy’ün belleği bu kütüphanede...
Kültür merkezi

Bina önceki başkan Selami Öztürk ve yeni başkan Aykurt Nuhoğlu’nun desteği ile bina onarıldı ve kütüphaneye tahsis edildi.

Bina kütüphane olmanın yanında, sempozyum, konferans, panel, söyleşi, sergi, özel sinema gösterimlerin düzenlendiği bir kültür ve sanat merkezi... Dizi konferanslar, söyleşiler, bilimsel sempozyumlar düzenleniyor.

Her cumartesi saat 14.00’te isteyenin katılabileceği tarih, sanat, edebiyat toplantıları yapılıyor. Arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, edebiyat konferansları veriliyor.

Kadıköy hayatı ile Kadıköy’de yaşamış önemli şahsiyetlere yazarlara ait arşiv ve dokümantasyon derlenmesine ve bir Kadıköy belleği oluşturulmasına çalışılıyor. Şahıs arşivi ile Kadıköy efemerası tasnifinin tamamlanacağı belirtiliyor.

Kısa zamanda 70 bin civarında kitap-dergi koleksiyonları ve fotoğraf, efemera ve şahıs arşivi derlendi.

Celal Bayar’ın kızı Dr. Nilüfer Gürsoy 30 bin kitap-dergi ve 1000 CD’lik klasik Batı müziği arşivini bağışladı. Emekli Büyükelçilerden Hamit Batu, Ömer Ersun, Veysel Versan, Faik Melek; edebiyatçılar Memet Fuat, Melih Cevdet Anday, Özdemir İnce, Ahmet Oktay, Leyla Erbil, Ferit Edgü, Demir Özlü, Fakir Baykurt’un kızı Işık Baykurt, Ahmet Kutsi Tecer’in kızı Leyla Tecer; Eski Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün ailesi (kitap, fotoğraf albümleri, büyükelçiliklerden gelen imza defterleri), Haldun Taner’in eşi Demet Taner, yazar ve eski Enerji Bakanı Cahit Kayra, Dr. Müfid Ekdal, akademisyenlerden Prof. Sencer Divitçioğlu, Prof. Mete Tunçay, Prof. Yıldız Demiriz, Prof. Dr. Ayda Arel, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası önde gelen bağışçılar arasında.

Haberin Devamı

Kadıköy için anıt

Binanın kütüphane olarak düzenlenmesinde Murat Katoğlu’nun büyük emeği var. Etkinliklerin bilimsel koordinatörü Prof. İlber Ortaylı.

Kütüphanenin çalışanları, her konuda yardımcı oluyor. Kitapların, belgelerin raflara dizimi, arşiv çok düzenli. Katalog sistemi çok iyi işliyor.

Gelenlerin çoğu ders çalışıyor ama, olsun. Zamanla onlar da kitap ve kütüphane bağımlısı olacak. Kadıköy Belediyesi’nin başkanlarını kutlarım. Projesinin arkasındaki Murat Katoğlu’na teşekkür ederim. Kütüphaneyi mutlaka geziniz. Memnun kalacaksınız.