Dün TÜSİAD’ın 45’inci Genel Kurul Toplantısı yapıldı.
TÜSİAD‘ın 597 üyesinin çoğunluğu toplantıya katıldı. Üye dedik ise her biri “babayiğit üye”... Ekonomide en fazla üretim yapan, istihdam yaratan, vergi veren, “varlıklı kesim” mensupları.
Ekonomide neler oluyor, neler bitiyor en fazla onlar biliyor. Çünkü onların “parmakları taşın altında”.
Yılda bir defa bir araya geliyorlar. “Fırsat bu fırsat”, ekonominin durumunu anlatırlar, “politikaya bulaşmadan” her biri kendi sektörlerindeki gelişmelerden söz ederler beklentisiyle toplantıya katılanlar “beklediklerini bulamadılar”.
Sadece eski Yüksek İstişare Konseyi Başkanı ile eski Yönetim Kurulu Başkanı konuştu. İkisi de ekonomide olan bitene değinmedi. Sonra da “önceden belirlenen” yeni görevlilerin “aday listeleri” hakkında ve “memleketin ahval-i umumiyesi” ve de TÜSİAD’ın “ahval-i hususiyesi” hakkında söz alan olmadığından, “seçim formalitesi” tamamlandı. 2015 yılı için 30 bin TL üyelik aidatı ödemek ve de gelecek yılın başında birlikte olmak ümidiyle “evli evine, köylü köyüne” gitti.
“Hal ve gidiş” nedir?
Tekrarda yarar var, ekonomide en fazla üretim yapan, istihdam sağlayan, vergi veren bu kadar “babayiğit işadamı” bir arada iken, “hal ve gidiş hakkında bilgi almamak olur mu?”.
İstanbul’da, Karadeniz’de, Doğu Anadolu’da, Ege’de ve Akdeniz’de işyerleri olan bazı “babayiğit TÜSİAD üyeleri”ni ayaküstü yakaladım. “Abicim, ablacım işler nasıl?” diyerek sorgu sual eyledim. İşte verdikleri cevaplar:
- Yaşlı, görmüş geçirmiş bir büyük işadamı: “İşler nasıl diye mi soruyorsun?” Demirel’den öğrendiğim şekilde cevaplayayım: Durumu tek kelimeyle ifade edeceksem, “İyidir”. İki kelimeyle ifade edeceksem, “İyi değildir”.
“Zengin”in de ekmeği
- Karadeniz’den bir işkadını: İstikrarsız bir piyasa var. Parası olan parasıyla altın satın alıyor. Sonra ihtiyacını borçlanarak, krediyle karşılıyor. Üretici, toptancı ve perakendeci ancak krediyle satış yapabiliyor.
- Bir banka genel müdürü: 2014 yılında ülkede daha çok belirsizlik, dünyada daha çok risk vardı. 2015 yılında dış dünyada belirsizlik azaldı. İçeride 2014’e göre daha az belirsizlik var.
- Orta Anadolu’dan bir sanayici: Aslında 2014, bir yıl önceden farklı değildi. 2015 de aynı olabilirdi. Ama şimdi büyük bir moralsizlik var.
Sadece üretici değil, alıcı da moralsiz. En büyük tehlike moralsizlik.
Doğu Anadolu’dan bir işadamı: Tehlike seçim öncesi çözüm süreciyle ilgili çabaların askıya alınması. Terörün artması. Terör yatırımları, ticareti engelliyor.
- Ege’den bir işadamı: Yatırım ve üretim yapanlar politikadan ne kadar uzak durmaya çalışsalar, Ankara’nın, bürokratların, mahalli kamu görevlilerinin politik gözlükle ayrımcılık uygulamaları, yatırımları ve üretimi baskı altına alıyor.
Bunlar, ayaküstü söylenenler. Ümit edilir ki TÜSİAD’ın yeni yönetimi, ilk iş olarak üyelerinin tamamına ekonomide olan biteni nasıl değerlendirdiklerini sorarak, kısa sürede ciddi bir “Ekonomide Durum” raporu yayımlar.