Geçen hafta, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle tiyatro konusu öne çıktı. Önce sinema, sonra TV rekabetiyle tiyatroya ilgi azalırken, son yıllarda artmaya başladı. Çok sayıda profesyonel tiyatro topluluğu ülke genelinde sahneye çıkıyor. Ve de tiyatro salonları doluyor.
Bu hafta sonu sayın okuyucularıma tiyatrolarımız, oyun ve seyirci sayıları hakkında bilgi vermek, bu arada 90 yaşında hem yazan hem oynayan, Haldun Dormen’in son oyununu anlatmak istiyorum.
2.483 sinema, 721 tiyatro
TÜİK, “Tiyatro ve Sinema İstatistikleri” yayımlıyor. 2016-2017 dönemi istatistikleri henüz yayımlanmadı. Bu nedenle, 2015-2016 istatistiklerine dayalı bilgi vereceğim.
- Ülke genelinde 2.483 sinema salonu, bu salonlarda 307 bin koltuk var. Yıllık sinema izleyici sayısı 55 milyon.
- Tiyatro salonu sayısı ise 721. Bu salonlarda 261 bin koltuk var. Seyirci sayısı 6 milyon.
- Tiyatrolarda yerli oyunlara ilgi var ve çocuk seyirci sayısı giderek artıyor. 6 milyon izleyicinin 4.5 milyonu yerli oyun izledi. 3.5 milyonu yetişkin, 2.5 milyonu çocuk izleyici.
(Hatırlatma: Sinemada koltuklar günde birkaç defa kullanılırken, tiyatroda koltuk kullanım sayısı düşük.)
Türkiye’de tiyatro toplulukları, belediye ve devlet desteği yoksa uzun soluklu olamıyor. Başarılı, isim yapmış oyuncular, devamlı ve geçici kadrolarla isimlerini yaşatabiliyor. Bu gibi başarılı, ilgi gören, seyirci toplayan çok sayıda tiyatro topluluğu var. Bunlardan biri de “uzun yıllardır” farklı kadrolarla “Dormen Tiyatrosu” ismini yaşatan Haldun Dormen.
90 yaşında sahnede
Haldun Dormen (1928, Mersin), Robert Kolej’den sonra ABD’de Yale Üniversitesi’nde tiyatro eğitimi gören bir sanatçımız. 1954’te İstanbul’da, Küçük Sahne’de Muhsin Ertuğrul’un yönettiği “Cinayet Var” oyunuyla sahneye çıktı. 1957’de “Dormen Tiyatrosu”nu kurdu. Haldun Dormen 65 yıldır sahnede ve 61 yıldır oyun sahneliyor. 90 yaşında, oyun yazıyor, yönetiyor, sahnede iki buçuk saat kalarak oynuyor. Şu günlerde İstanbul’da, hem yazdığı hem başrolünü oynadığı “Bir Zamanlar Gazinoda” oyunuyla seyirci karşısına çıkıyor.
Yıllar önce oyunlardaki başarılarıyla isim yapmış iki komedyen, sahnelerden ayrılınca unutulmuşlar. Geçmişteki bir olay nedeniyle dargınlar. Bir gün ikisini bir arada sahneye çıkarmayı hedef alan bir proje ortaya çıkar. Unutulmayan kırgınlıklar, hesaplaşmalar arasında yeni oyun çalışmalarını sürdürürler.
Hareketli, sürprizlerle dolu, tipik bir Haldun Dormen oyunu. Kerem Atabeyoğlu, Ruhsar Öcal ve Almina Uluer ile sahne alıyor. Bir insanın yaptığı işi sevmesi, yaptığı işteki başarıyla alkış alması ve 90 yaşında mesleğini sürdürmesi çok önemli. Haldun Dormen gibi, tiyatroya gönül vermiş ve her türlü şartta sahne hayatını sürdürmüş tüm tiyatro sanatçılarını alkışlıyoruz.