Bu mevsim kiraz hem bol, hem kaliteli. Dünyada 2.2 milyon ton kiraz üretiliyor. Yılda 500 bin ton dolayında kiraz ticareti var. Ticaret hacmi 2.5 milyar dolar.
İhracatta Şili, ABD ve Türkiye önde. Türkiye’de yılda 600 bin ton kiraz üretiliyor. 80 bin ton ihraç ediyor ve 200 milyon dolar gelir elde ediyoruz.
Üretiminin % 11.5’i Konya’da gerçekleşiyor. Daha sonra % 9.2 ile İzmir, % 8.3 ile Afyonkarahisar, % 7.6 ile Manisa, % 6 ile Bursa, % 4.9 ile Antalya, % 4.8 ile Isparta geliyor. Mayıs ayında İzmir’de başlayan kiraz hasadı ağustos ayında Konya’da sona eriyor.
Kirazda kurt kalmadı
Kiraz üretiminde de önemli gelişmeler oldu. Şimdiki kirazların içinde kurt yok. Kirazlar lezzet ve görünümleriyle daha cazip hale geldi.
Kirazın yetiştiği arazinin denizden yüksekliği, bölgenin iklim şartları, toprağın özelliği önemli. Her bölgeye uygun kiraz fidanının özelliği farklı.
Toprak şartları çok önemli. Bizim topraklarımızda organik madde eksikliği var. Aşırı derecede kullanılan kimyasal gübre de bitki ve meyvede kalıcı etki yapıyor.
Kirazda kurt yapan ‘kiraz sineği.’ İlaçlama çok önemli. Doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle, doğru etkili maddenin kullanılması gerekiyor. İlacın ruhsatlı tarım ilacı olması ve işi bilen uzmanların tavsiyesi şart.
Çünkü ilaçlama doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle ve doğru etkili maddeyle yapılmamış ise kiraz meyvesi kalıcı kimyasal maddeler içeriyor...
Kimyasallar zararlı
Yıkamakla zararlı kimyasallardan kurtulma şansı yok. Kimyasal, kirazın etli kısmına da giriyor. Bir kısmı içeride bir kısmı dışarıda kalıyor. Kiraz yerken, kimyasallar kana karışıyor.
“Eskiden kiraz dalından koptuğunda, hemen yenilirdi. Şimdilerdeki kirazlar uzun süre dayanıyor, taze kalıyor.
Raf ömrünü uzatmak, daha etli kiraz elde etmek için bazı üreticiler kalsiyum, potasyum, gibi dayanıklılığı artıran gübreler kullanıyor. Toplanan kirazlar hemen soğutulup meyvenin kızışması önleniyor. Saklama ve bekletmeler atmosfer kontrollü soğuk hava depolarında yapılıyor. Böylece kiraz uzun dayanıyor. Bazı üreticiler ise, raf ömrünü uzatmak için ürünlerin üzerini kaplayan kimyasallar kullanıyor. Kimyasallar hem kirazın rengini daha cazip hale getiriyor, hem de ömrünü uzatıyor. Kiraz, önemli ihraç ürünü. Yabancılar ilaç kalıntılı kirazı iade ediyor. Maalesef bu kirazlar bizim pazarlarda satılıyor.