Açıklanan ilk başkanlık kabinesinde ekonominin “kaptan”ı Sayın Erdoğan, ekonominin “patron”u olarak Berat Albayrak’ı tayin etti.
Eski kabinede enerji yatırımları konusunda başarısıyla öne çıkan Berat Albayrak’ın, yeni dönemde Başkan’la çalışacak olması önemlidir.
Berat Albayrak, yurt içinde ve yurt dışında iyi eğitim görmüş bir genç adamdır. Enerji Bakanlığı döneminde Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için büyük çaba gösterdi.
Yeni görev ve sorumluluk alanı nedeniyle, eski çalışma arkadaşları ve bürokratik yapıyla ilişkisini kesip yeni bir çalışma düzeni oluşturmak mecburiyetinde.
Başkanlık kabinesinde, yeni yapılanmada, 6 bakan ve bakanlık farklı konularda ekonomiyle doğrudan ilişkili görülüyor. Sanayi ve Kalkınma Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Çalışma ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli. Bu bakanlar Berat Albayrak’la çalışacaklar.
Öncelikli konular
Türkiye’nin ekonomi patronu için, öncelikli konular, enflasyon, yüksek faiz, yüksek döviz kuru olarak görülüyor ama bütün bunların arkasında ekonominin darboğazda olması var.
Ekonomi için darboğaz sorunu, cari açığın büyüklüğü ve cari açığın finansmanı konusundaki güçlüklerdir.
Ekonominin kaptanı Sayın Erdoğan’ın, Türkiye’ye finans imkânı sağlayan ülkelerle Türkiye arasındaki sert rüzgârları dindirecek, yumuşatacak politikalara öncelik vermesi, ekonominin patronunun işini de kolaylaştıracaktır.
Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacı dünya piyasalarında yüzen gezen dövizlere göre çok düşük miktarda. Türkiye, borçlarının anapara ve faizini zamanında ödemeyi aksatmayan bir ülke. Tıkanıklık büyük ölçüde siyasi nedenlere dayanıyor.
Kaptan arayı düzelttikçe patron derdimizi anlatır!
İşte bu nedenle, öncelik ekonominin kaptanı Sayın Erdoğan’ın Batılı finans çevreleriyle ilişkileri yumuşatmasıdır. Bu, Berat Albayrak’ın Türkiye’deki yeni yönetimin özelliklerini, ayrıcalıklarını ve yararını yurt dışında daha iyi anlatmasına imkân verecektir.
Ekonomi yönetimlerinin Türkiye’de, Türk halkına vereceği mesajlar çok önemlidir. Ekonominin patronu Albayrak, başarıları anlatmakta, iyilik mesajları vermekte başarılı. Daha önceden bu konularda tecrübesi var. Ekonomide hedef, büyümeyi hızlandıracak, kurumsal reformları gerçekleştirecek, “üretim, yatırım, istihdam, kalkınma ve sosyal politikalar odaklı” politika ve uygulamalarla halkın iş ve aş özlemini gidermek olacaktır.
Deneyimli kadrolardan yararlanmak lazım
Başkan, önceki hükümette Bakanlar Kurulu’nda görev almış Mehmet Şimşek, Nihat Zeybekci, Naci Ağbal, Faruk Özlü gibi isimleri, özellikle finansman politikaları konusunda deneyim kazanmış kadroları yeni kabineye almadı.
Seçilen bakanlar öncelikle beraber çalışacakları kadroları ve bürokratik yapıyı oluşturmak zorundalar. Bu yapı başkana kadar her aşamada görev ve sorumluluk taşıyacak. Çünkü ekonominin kaptanı, ekonomide sadece Albayrak’tan değil, ekonomi yönetiminin değişik kademelerindeki birikimlerden de yararlanmak durumunda olacak.
Ancak, önümüzdeki günlerde yeni yönetimin Bakanlar Kurulu’nun bürokrasiyle ilişkilerinin nasıl olacağını zaman gösterecek.