Ekonomi ne kadar güçlü olur ise, devlet de terör ile mücadelede o kadar güçlü olur.
Çünkü terör ile mücadele para ister. Devletin uçakları uçurması, kolluk kuvvetlerine ait araçların yol alması, harcanan silah ve mühimmatın yerine yenilerinin satın alınması için Türk Lirası’na ve dövize ihtiyacı var.
Terörle mücadele için ekonominin güçlü olması gerekiyor ama, öte yandan terör ekonominin kolunu, kanadını kırıyor. Gücünü azaltıyor.
İşte bunun içindir ki, “Şimdilerde terör gene öne çıktı...
Ekonomi ile ilgilenmenin vakti değil” denilemez.
Terör, ekonominin zayıflamaya başladığı ve de zayıflama eğiliminin devam ettiği günlerde uykudan uyandı. Tırmanışa geçti.
Ekonomi zayıflıyor
Ekonominin zayıflamaya başlamasının ve zayıflama eğiliminin artmasının “kaba göstergeleri”;
- Yurt içi talebin yavaşlaması, ihracatta gerilemenin başlaması, üretim ve yatırımların durması, sonuç olarak büyüme hızının düşmesidir.
- Cari açığın (döviz açığının) küçülmesine rağmen, döviz girişindeki yavaşlama sonucu açığın ancak rezervlerden kapatılabilmesidir.
Ekonominin zayıflamaya başlamasının ve zayıflama eğiliminin artmasının “ince göstergeleri”;
- Son bir ayda ABD dolarında “Dolar Endeksi” 96.51 den 97.30’a yükselirken, Türkiye’de dolar fiyatının 2.68 TL’den 2.77 TL’ye tırmanmasıdır.
- Türkiye’ye yurtdışından borç vereceklerin izledikleri (CDS denilen) Türkiye’nin kredi risk priminin yılbaşından bu yana 176’dan 240’lara yükselmesidir.
- Merkez Bankası Başkanı’nın enflasyon hedefini yükseltmesidir. Faiz artırımı işareti vermesi, büyümenin yavaşlayacağını söylemesidir.
- Yılın ilk 6 ayında Anadolu piyasasında ödeme güçlüğünün tırmanışa geçmesi, karşılıksız çek tutarlarında yüzde 47, ödenmeyen senetlerde yüzde 20 artış olmasıdır.
Ne yazık ki, canı yananlar, parmağı taşın altında olanlar dışında bunları “ciddiye alan” yok.
Bakanlar uyuyor mu?
Anadolu’da bir deyim vardır, “Koyun can derdinde, kasap mal derdinde” derler. İşte o biçim. Ankara’daki politikacıların tamamı, olası bir erken seçimin derdinde. Ankara’da sadece politika konuşuluyor. Ekonomi ile ilgilenen yok.
Ekonomideki tıkanıklığın arkasında, (1) Yıllardır uygulanan ithal girdiye dayalı yanlış tarım ve sanayi üretim yapısının tıkanması var. (2) Türkiye’nin içeride tırmanışa geçen terör olayları ile, Türkiye’nin sınırlarındaki sıcak çatışmaların ortaya çıkardığı ülke riskinin artması sonucu, ülkeye döviz girişlerinin tıkanması var.
Evet, seçim sonunda yeni bir hükümet kurulamıyor ama, uzun yıllardır ülkeyi yöneten AKP’nin hükümeti işbaşında. Ekonomideki yavaşlama AKP iktidarı döneminde ortaya çıktığına göre, ekonominin sorunlarını doğru olarak teşhis edebilecek ve tedavi arayışına girebilecek olanlar bu hükümetin ekonomiden sorumlu bakanlarıdır.