Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye üniversi-teleri arasında başarı sıralaması 2015-2016 URAP araştırmasına göre (http://tr.urapcenter.org/2015), 2000 yılından sonra kurulan 40 devlet üniversitesi arasında Düzce Üniversitesi 1’inci durumda.

Düzce Üniversitesi’nin bir özelliği var. 2006 yılında kurulan üniversitenin kurucu rektörü bir kadın öğretim üyesi. Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu (1966) üniversiteyi yoktan var etti. İki dönem rektörlük görevinde bulundu. Üniversiteyi 2000’lerden sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında birinci sıraya çıkarmayı başardı.

Haberin Devamı

2015 Mayıs ayında rektörlüğü yardımcısı Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a devretti. Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar 39 yaşında Türkiye’nin en genç kadın rektörü.

Başarının 9 göstergesi var

URAP değerlemesinde üniversiteler 9 farklı konuda değerlendiriliyor: Makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam doküman sayısı, doktora öğrencisi sayısı, doktora öğrencisi oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı.

Düzce üniversitesinin 11 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 13 araştırma merkezi, 1 araştırma uygulama hastanesi var. Araştırma hastanesi 320 yataklı. 125 öğretim üyesi, 153 asistan doktor ile eğitim faaliyeti yanında yöre halkına hizmet veriyor.

9 yıl önce bomboş olan topraklar üzerinde şimdilerde devlet imkânlarıyla oluşmuş, büyük ve çağdaş bir üniversite yerleşkesi var. Yerleşkede eğitime ayrılan alan 145 bin m2, sağlık alanı 29 bin m2. Sosyal alanlar ve spor alanları 85 bin m2.

Şimdilerde üniversitenin öğrenci sayısı 25 bine ulaştı. 970 öğretim üyesi var. 3.972 öğrenci için yurt imkânı bulunuyor.

Teknopark önemli

Üniversite tarafından oluşturulan “Düzce Teknopark”, 2011-2012’den sonra faaliyete geçen teknoparklar sıralamasında birinci durumda.

Değişik kuruluşlar ve firmalar için yürütülen, bütçeli araştırma projelerinin sayısı 470 e ulaşmış durumda. Bunların 16’sı AB, 46’sı TÜBİTAK projesi. Bugüne kadar öğrencilerin aldığı patent sayısı ise 20’ye ulaşmış.

Haberin Devamı

Düzce Üniversitesi’nin başarısına neden sevindim ? Neden bu yazıyı yazıyorum? Düzce doğumluyum. Bugüne kadar biriktirdiğim on bine yakın kitabı Düzce Üniversitesi kütüphanesine bağışladım.

Üniversiteyi bir kadın rektörün, Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun nasıl yoktan var ederek, 2000 yılı sonu kurulan devlet üniversitelerinin birinci sırasına çıkardığını izledim. Şimdilerde de Türkiye’nin en genç kadın rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın çabalarını görüyorum. İki kadın öğretim üyesini alkışlamak istedim.