Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanlığı seçimi sona erer ermez, ekonominin dar boğazdan çıkması için çok, hem de çok kısa sürede çözüm paketinin hazırlanması zorunluluğu var.

Cumhurbaşkanı adayları “Hele seçim sonuçlansın. Paketi sonra hazırlarız” diyemezler. Çünkü seçim dönemi paketin hazırlanmasını güçleştiriyor, paketin şartlarını ağırlaştırıyor.

Ekonomimiz bugüne kadar belli aralıklarla dar boğaza girdi. Dar boğaza giren başka ülke ekonomileri gibi, “Yetiş ey IMF, kurtar bizi” dedik. IMF önce ekonomi için bir garanti fonu miktarını açıkladı. Sonra dar boğazdan çıkacak politikaların uygulanmasından sorumlu kaptanın belirlenmesini istedi. Sonra da dar boğazdan çıkmak için kısa ve orta vade uygulanacak politikalar ortaklaşa belirlendi.

Haberin Devamı

Kimse IMF demiyor

Cumhurbaşkanı adaylarımızın hiç biri, bu defa dar boğazdan çıkışta, IMF yardımı istemek taraftarı görünmüyor.

Demek ki, dar boğazdan çıkış için her Cumhurbaşkanı adayının kafasında bir plan var. Kısa sürede en az 30 milyar dolarlık bir garanti fonunu nereden, nasıl bulabileceklerini (düşünüyorlar demek yetmez) biliyorlar. Bu garanti fonunu temin edeceklere, sunulacak kısa ve orta vadeli politikaları hazırlamışlar, demektir. Bütün bunlar üç beş kişinin oturdukları yerden kağıda dökecekleri işler olmadığına göre, her Cumhurbaşkanı adayının “Dar Boğazdan Çıkış Programı”nı hazırlayan bir ekibi vardır ve de bu programın sorumluluğunu üstlenecek tek kişi (kaptan) belirlenmiş demektir.

Ne var ki, bugüne kadar, Cumhurbaşkanı adaylarımızdan bu konularda hiçbir işaret alamadık.

Tersine, Cumhurbaşkanı adaylarımız, olanı, olmayanı dağıtmak, harcamaları artırmak için hemen her gün yeni bir konuyu ortaya atarak, dar boğazdan çıkışı zorlaştırıyorlar.

Gerçekçi olalım, “Dar Boğazdan Çıkış Programları” refah değil, bir süre fakirlik getirir. Harcamalar, gelirler kısılır. Vergiler artırılır.

(Örnek: Yunanistan’a bakınız. Maaşlarda, ücretlerde, emekli ödemelerinde, sosyal yardımlarda kısıntıya gidildi. Vergiler arttırıldı. İşten çıkarmalar oldu.)

Çıkış programı...

Bizde daha önce uygulanan “Dar Boğazdan Çıkış Programları” sonunda, ekonomide olan bitenleri hatırlayınız.

Haberin Devamı

Madem ki, “Dar Boğazdan Çıkış Programları” bu kadar kötü, o halde biz “İndir faizi, bindir faizi” ile durumu idare edelim diyemeyiz. Çünkü ekonomi tıkandı. Mutlaka bir “Çıkış Programı”na ihtiyacımız var.

Ne var ki, Cumhurbaşkanı adaylarımızın (büyük olasılıkla Sayın Erdoğan hariç) bir “Çıkış Programı” hazırlayacak ne ekipleri var, ne hazırlıkları.

Ana muhalefet partisi CHP’nin bile bu konuya ilgi duymaması, Cumhurbaşkanı adayını bilgilendirerek, desteklememesi konunun ne kadar hafife alındığını gösteriyor.

Ekipleri kimler?

Cumhurbaşkanı adaylarımızı her gün daha iyi tanımaya başladık. İyi de, kimlerle çalışacaklar? Yakın ekiplerinde kimler var? Bilemiyoruz.

Adaylar, halkın karşısına tek tek çıkıyorlar. Yani Anayasaya göre Hükümet yok. Başbakan yok. Cumhurbaşkanı yardımcısı var. Bakanlık görevi yapacak Devlet Sekreterleri (Secretary of State) var.

Bunlar kimler? İleride mi seçilecekler? Neden Cumhurbaşkanı adayları halkın karşısına onlarla birlikte çıkmıyor? İşte benim ekibim diyerek ekibini tanıtmıyor?

Haberin Devamı

Demokratik ülkelerde de demokratik olmayan ülkelerde de adayların, halkın karşısına yakın çalışma arkadaşları, ekipleriyle çıkması adettendir.