Ağustosta cari açık küçüldü. 1 milyar 237 milyon dolar oldu. Cari açık, döviz giderleri ile döviz gelirleri arasındaki açığı gösteriyor. Döviz giderlerimiz fazla. Bu nedenle, her ay ve her yıl cari açık (döviz açığı) veriyoruz.
Ocaktan marta her ay 3 milyar doların altında olan açık mayıs ve temmuzda 5 milyar doların üzerine çıkmıştı. Ağustosta açık 1 milyar 237 milyon dolar oldu. Ağustos rakamı aylık olarak çok küçük bir açık rakamı.
Ama ilk 8 ayda açığımız geçen yıla göre yüksek. 2016’nın ilk 8 ayında cari açık toplamı 22.8 milyar dolardı. Bu yıl 27.2 milyar dolar oldu.
İhracatı artırmalıyız
Cari açığın büyüklüğü kadar, finansmanı da önemli. Açığı kalıcı döviz girişiyle finanse etmeye çalışıyoruz. Kalıcı döviz doğrudan yatırım için gelen döviz. Ağustosta doğrudan yatırım için net döviz girişi beklenenin altında kaldı, 657 milyon dolar oldu.
Borsadan hisse senedi satın almak için, devlet iç borçlanma senedi satın almak için ülkeye net 2.2 milyar döviz girişi oldu.
Ağustosta net kredi kullanımı 133 milyon dolar. Bankalara, yurt dışına borç öderken, özel sektör borç kullanmaya devam ediyor. Ağustosta nereden geldiği belli olmayan 1.6 milyar dolarlık dövizle birlikte, toplam net döviz girişi 4.6 milyar dolara ulaştı. Döviz girişi, ayın cari açığının neredeyse 3 katı oldu. 4.6 milyar dolarlık döviz girişi sayesinde cari açık finanse edildikten sonra döviz rezervine 3.4 milyar dolar eklendi.
İlk 8 ayda açık 27.2 milyar dolara yükselirken, aynı dönemlerdeki döviz girişi 33.2 milyar dolardan 25.7 milyar dolara geriledi. Geçen yıl 8 ayda net döviz girişi açığı finanse ettikten sonra, 10.4 milyar dolar da rezervlere eklenmişti.
Bu yıl 8 aydaki döviz girişi açığı finanse edemediği için 1.4 milyar dolar rezervden yedik.İthalatta artış sürüyor. Bu nedenle dış ticaret açığı büyümeye devam ediyor. İhracat ve turizm gelirlerindeki iyileşmeye rağmen cari açık önümüzdeki aylarda büyüyecek. Doğrudan yatırım girişi yavaşladığı için cari açığın finansmanı, net portföy yatırımı girişleri ve kredi kullanımına bağlı olacak.
Cari açığın küçülmesi ihracat artışını sürdürmemize bağlı. Üretimi ve ihracatı artırmaya mecburuz.