Bu yazıyı Çanakkale’de bir kahveden yazıyorum. İstanbul’da geçen hafta sonundan bu yana Moody’s Teyzem’in notumuzu kırması ile uğraşır olduk. İstanbul’da yazılı ve görsel medyamız, Ankara’da politikacılarımız Moddy’s Teyze’yi dert edinmiş durumda. Acaba İstanbul dışındaki halkımız için de Moody’s Teyzem’in not kırması önemli mi?
İstanbul’dan minibüsle yola çıktım. Tekirdağ yolundan Çorlu kavşağında bir benzin istasyonunda Melek Öğe’nin lokantasında köfte yemeğe gelenlerle sohbet ettim.
“Moody’s Teyzem’in yaptığına ne diyorsunuz?” diye sual eyledim. Baktım ki Moody’s Teyzem’i buralarda hiç tanıyan yok.
Yol üzerinde “ihtiyaç molası” ve “çay molası” diye uğradığımız benzin istasyonlarında her rastladığıma sorup durdum, “Moody’s Teyzem’in yaptığını duydunuz mu?” diye...
Hiç tanımadıkları gibi, onlar da bana soruyorlar, “O da kim?” diye...
Ne yapmış, ne yapmış!
Eceabat’tan Çanakkale’ye geçerken feribottaki gençlerle de konuştum. Şehitlik gezisinden dönen okul öğrencilerinden Moody’s Teyzem’i tanıyan olmadı.
Minibüsle 6 saatlik yolculuktan sonra gün batarken Çanakkale’ye ulaştım. Akşam, deniz kenarında Yalova Lokantası’nda masa komşum işadamları ile sohbet ettim.
Bazıları Moody’s Teyzem’in adını duymuş ama benim sorumu cevaplayacak yerde onlar sual eyliyorlar, “Ne yapmış, ne yapmış...” diyorlar.
Bu sabah (salı sabahı) Biga’da büyük mobilya tesislerine sahip Doğanlar ailesinden Davut Doğan ve Şadan Doğan ile konuştum.
Bölgenin en büyük otomotiv ürünleri satış ağına sahip Adem Paşalı’nın işyerine gittim. ‘Doğan’lar üretimde, ‘Paşalı’lar ticarette olan biteni izliyorlar, biliyorlar.
Üretici için de, ticarette uğraşanlar için de döviz fiyatının “Hazmedilemez ölçüde hareket göstermesi” kötü. Faiz oranları önemli. “Onun dışında Moody’s Teyzem not kırmış, kırmamış önemli değil” diyorlar.
Çaya zam gelmiş mi?
Anlaşıldığı kadarıyla 15 Temmuz başarısız darbe teşebbüsü sonucu iç piyasada talepte daralma olmuş. Şimdilerde talepte normalizasyon başlamış. Bu yazıyı yazdığım Yalı Hanı 1889 yılında Hancı Ahmet Ağa inşa ettirmiş. Şimdilerde han odaları ofis olarak kullanılıyor.
Hanın avlusundaki kahveyi Hancı Ahmet Ağa’nın oğlu Hasan Temel işletiyor. Avluda ‘Aynalı Pazar’ gazetesinin yönetim ofisi var. Gazeteyi yayımlayan eski Milliyet temsilcisi Murat Kınay içtiğim çayların parasını ödedi. Çayın bardağı geçen yıla kadar 75 kuruşmuş. Geçen yıl 25 kuruş zam gelmiş. Bir yıldır çaya zam yapılmamış. Çanakkale’den haberler bu kadar...