Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bayram sonu ekonominin durumunu özetlemekte yarar var:
- Üretim yavaşladı. Üretimin yavaşlaması, ekonominin büyümesinin durması demektir. Gelir kaynaklarının kuruması, istihdam imkanlarının daralması demektir. Fakirlik demektir.
- Üretimin yavaşlamasının nedenleri; (1) iç talebin giderek küçülmesidir. (2) Yılbaşından bu yana ihracat artışının gerilemesidir. İç ve dış talep olmazsa üretim artmaz. Kimse boşuna yatırım ve üretim yapamaz.
- Ekonomik faaliyet, üst gelir grubunun lüks otomobil talebine ve de lüks kışlık ve yazlık rezidans talebine dayalı hale geldi.
- Tarımda üretici kâr edemediğinden üretimden vazgeçiyor. Gıda maddeleri tüketiciye giderek daha yüksek fiyatla ulaşıyor. Tarım ve diğer gıda ürünlerinde üretici de mutsuz, tüketici de. Sanayide talep küçülünce yatırım, üretim yapılamaz oldu.

Piyasa ‘geberik’
- Bugün Anadolu piyasası ‘geberik’ durumda. Yaprak kımıldamıyor. Yaprakların kımıldaması için alt ve orta gelir grubunun para harcaması gerekiyor.
- Alt ve orta gelir grubunun harcayacak parası kalmadı. Borçlanma limiti doldu. Borçlanarak da para harcayamıyor.
- Ekonomiye ‘can suyu’ verebilmek için, eline geçecek parayı hemen harcayabilecek olanların cebine bir miktar para koymak gerekiyor.
Almadan vermek Tanrıya mahsustur. Can suyu için bir yerden para alınmalı ki, birilerine verilebilsin.

‘Can suyu’ için 2 kaynak var:
- Devlet kısa sürede, üst gelir grubunun gelirini, varlığını vergilendirir. Vergi kaynağı ile alt ve orta gelir grubunun gelir yapısını iyileştirir. Bunu yapmak, ‘yürek ve bilek ister.’ Bugün Ankara’da böyle bir ‘yürek de yok, bilek de yok.’

Can suyu bir defa verilir
- Bu durumda can suyu ancak bütçeden aktarılabilir. Bunun da yolu bütçe açığını göze almaktır.
2015 yılında ekonomiyi birazcık da olsa canlandırmak için bütçeye getirilecek yükün ‘devamlı yük’ haline getirilmemesi şarttır. Açık anlatım ile 2015 yılını kurtarmak için bütçeye getirilecek yük, bir defalık yük olmalıdır.
- Can suyu, bir defalık yerine devamlı olarak akıtılmaya başlanırsa, 2015 yılını kurtarmak uğruna, gelecek yılların kaynakları kurutulur.
- Ekonomiyi harekete geçirmeye çalışırken, ülkenin geleceği karartılır. Hesapsız kitapsız, emekliye, işçiye, çiftçiye bütçeden devamlı destek verilir ise, bütçe Yunan bütçesine benzer.
- Adı üzerinde ‘can suyu’ bir defa verilir. Geçici etkisi olur. Duran çarkı döndürür. Daha sonra çarkın kendiliğinden dönmesi, bütçeden akıtılacak paraya bağlı olmadan dönmesi gerekir.