Yunanistan’da genç lider Çipras’ın yükselişi karşısında çok kişi “Bizim ülkemizde neden yok? Neden gençler politikaya soyunmuyorlar? diye dertleniyor.
Gençler “Bir gün akıllarına eserek, ben politika yapacağım diyerek” pat diye politikacı olamıyorlar. Gençlerin politikacı olmaları için bir fideliğe, zemine ve de zamana ihtiyaç var.
Türkiye’de gençleri politikaya çekmeyi hedef alan tek ciddi hareket 1994 yılındaki YDH (Yeni Demokrasi Hareketi) idi. Bu hareketin zemini düzgündü de harekete katılan gençler fidelikte yetişmeyi ve zaman harcamayı göze alamadıklarından “pes ettiler”.
YDH, Ankara’daki öğrenci hareketlerinin, fikir kulüplerinin bir uzantısı idi. YDH’nin öncüsü ve mimarı Hüseyin Ergün (Hınıs, 1945) “Fikir Kulüpleri Federasyonu”nun kurucusu ve başkanı, TİP üyesi ve yöneticisi idi. YDH için hazırlıklar uzun süre Kuruçeşme’de Hüseyin Ergün’ün başkanı olduğu İstanbul Mülkiyeliler Birliği’nde yapıldı.
YDH’nin öncüleri ve kurucuları, eğitimi, kişiliği, gençliği ve karizmasıyla bu hareketi Cem Boyner’in sürükleyeceğine inanarak Cem Boyner’e liderlik önerdiler.
Bir yılda netice alınamıyor
YDY, 22 Aralık 1994’te Cem Boyner’in liderliğinde, birlikte çalışmak istediği çevresinin katılımıyla kuruldu. Kuruluşundan itibaren medyadan büyük destek gördü.
Özellikle, yurtdışında ve içinde iyi eğitim görmüş çok sayıda genç, parti şemsiyesi altında politikaya soyundu.
YDH 1995 genel seçimlerinde yüzde 0.48’lik oy alınca, Nisan 1996’da Cem Boyner, “YDH’nin misyonunu tamamladığını düşündüğünü belirterek” görevinden ve YDH’den istifa etti.
YDH‘ye katılan gençler ortada kaldı. O tarihten sonra da iyi eğitim görmüş gençler politikaya ilgi göstermez oldu.
Bizde sabır yok. Bu iş hemen olmuyor. Politikada sonuç bir yılda alınmıyor. Politikaya soyunan bir yılda başbakan, bakan hatta milletvekili olamıyor. Örnek: Yunanistan’ın genç politikacısı Çipras.
Çipras 25 yılda öne çıktı
Yunanlılar Çipras’ın adını ilk defa 1990 yılında (bundan 25 yıl önce) 16 yaşında iken tarihe “Önlük Hareketi” olarak geçen, 5 kişinin öldüğü öğrenci direnişinde duydular. Çipras, ortaokulda Yunanistan Komünist Partisi’nin Gençlik Kolları’na girdi. Atina Teknik Üniversitesi’nden inşaat mühendisi olarak diplomasını aldı ama siyaset ağır bastı. Komünist Partisi’nden ayrıldı, parlamento dışı çeşitli sol fraksiyonlarda yer aldı. Solculuğu nedeniyle arkadaşları Tsipras (Çipras) olan soyadını küçük bir harf hilesiyle, devrimci Che Guevara’ya atıfla, “Che-pras” olarak söylüyordu.
SYRİZA partisinin tabanı olan “Sinaspismos” partisinden 2006 yılında Atina Belediye Başkanlığına aday gösterildi. Yüzde 10.5 oy alarak sürpriz yaptı. İki yıl sonra parti lideri seçildi. Partinin, 6 sol siyasi oluşumu bünyesine katarak oluşturduğu radikal sol koalisyon “SYRİZA”nın lideri olarak 2009 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi.
Komşuda olan bitenden ders almalıyız. İyi eğitim görmüş gençleri politikaya yöneltecek bir hareketi başlatamazsak yaşlanmış parti kadroları gençleşemez. Yeni ve dinamik siyasi partiler kurulamaz. Anadolu’daki kemikleşmiş parti kadrolarının üzerinden “ölü toprağı” kalkamaz. Politika sahnesindeki (pasta paylaşımında) hiçbir değişiklik olamaz.
Tekrarlamakta yarar var: Gençlerin politikada öne çıkmaları zaman alıyor. Bu çok soluk isteyen bir iş. Her genç lider olamıyor. Zamanla gençlerden biri karizmasıyla öne çıkabiliyor. Lider olabiliyor. (Örnek: Çipras’ın 25 yıllık bir politika geçmişi var.)