Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş Süper Lig’de şampiyonluk sayısını 14’e çıkardı.

Süper Lig’de bugüne kadar beş takım şampiyonluk kupasını alabildi. Galatasaray yirmi, Fenerbahçe on dokuz, Beşiktaş on dört, Trabzonspor altı, Bursaspor ise bir yıl şampiyon oldu.

Beşiktaş’ın bu sezon şampiyon olması önemlidir. Çünkü 34 maçın sadece 3’ünü kendi stadında ve kendi seyircisinin önünde oynayabildi.

Ama bu sezon stadının inşaatının tamamlanması ve şampiyonluk Beşiktaş için çifte mutluluk oldu.

Beşiktaş gerçek anlamda bir “semt kulübü”dür. Dün sabah Beşiktaş çarşısındaydım. Şampiyonluk coşkusu çarşıda devam ediyordu. Beşiktaş formalarının satıldığı mağazanın önünde kuyruk vardı.

Haberin Devamı

Beşiktaş çarşısında dolanırken “Çarşı Grubu”nu hatırlamamak imkânsız. “Çarşı her şeye karşı” idi. ”Evdeki hesap Çarşı’ya uymaz”dı.

1982 yılında kurulan grup 2008 yılına kadar Beşiktaş’ın dinamiğiydi. 2008 yılında “sona erdirildi”. Ama... Eski bir ”Çarşı” hayranı olarak sloganı tekrarlayayım: “Âlem biter/Ortam biter/Çarşı bitmez”...

Formalara ilgi büyük

Şampiyonluk şerefine Beşiktaş’ın giysi satılan mağazasına girdim. Önü sponsor isimleri yazılı çok sayıda giysi arasında “Çarşı“ forması bulamadım.

Şimdilerde diğer kulüplerin mağazaları gibi Beşiktaş kulübü mağazaları da kulübe önemli gelir sağlıyor. Beşiktaş’ın 76 mağazasının geçen yılki ciroları 60 milyon TL.

Şimdilerde futbol kulüplerinin stat gelirleri çok düştü. Stat gelirleri dışındaki gelirlerle yaşıyorlar.

Kulüplerin toplam gelirlerinin yüzde 57’sini yayın gelirleri oluşturuyor. Maç gücü gelirleri toplam gelirlerin yüzde 28’i kadar. Sponsorluk ve ticari faaliyet gelirleri ise toplam gelirlerin sadece yüzde 15’ini oluşturuyor.

Şimdilerde kulüpler, formalardan ve hatta statlardan isimlerini silerek, isim haklarını sponsorlara satıyorlar ama görüldüğü gibi sponsorluk gelirleri o kadar da önemli değil.

Kulüplerin ana gelir kaynağı yayın gelirleri. Federasyon geçen yıl futbol kulüplerine havuzdan yayın geliri olarak 788 milyon TL dağıtmıştı. Bu yıl dağıtılan gelir 861 milyon TL’ye ulaştı.

Haberin Devamı

Yayın gelirleri önemli

Beşiktaş 2015-2016 sezonunda son maçını da kazanınca 27 galibiyet ve 4 beraberlik sonucu havuzdan 93.8 milyon TL para alacak. Geçen yıl Beşiktaş’ın havuzdan yayın geliri olarak aldığı para 69.2 milyon TL idi.

Süper Lig’deki kulüplerin diğerleri gibi Beşiktaş’ın da önemli bir borç yükü var. Geçen yılki stat yatırımı borç yükünü artırdı.

Ne var ki bizim Süper Lig takımlarımızın gelir gider dengesinin bozukluğu sonucu her yıl bütçe açığı vermeleri nedeniyle borçları azalamıyor, artıyor. Süper Lig kulüplerimizin tamamının gelirlerini artırıcı, giderlerini kısıcı politikalara yönelmeleri yıllardır tartışılır ama bir sonuç alınamaz.

Futbol ekonomisi giderek büyüyen bir ekonomi oldu. Futbol iktisatçısı Tuğrul Akşar, 2015 yılında kulüplerin yarattıkları futbol gelirlerinin 2 milyar TL’yi aştığını, diğer yan faaliyet gelirleri de eklendiğinde doğrudan ve dolaylı faaliyetleri kapsayan futbol ekonomisinin hacminin 15-18 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaştığını söylüyor.