Ekonominin durumunu eskilerde merak edenler, “Abicim, piyasada işler nasıl? Anadolu’da neler oluyor?” diye sorarlardı. Bu âdeti unuttuk, şimdilerde piyasayı dolar fiyatından izler hale geldik.
Dolar iniyor, çıkıyor ama ekonomi devam ediyor.
Acaba bu bayram öncesi “İstanbul’da ve Anadolu’da işler nasıl?” diye sormak için, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ile perşembe günü görüştüm.
Özel günlerde, bayramlarda talebin nasıl değiştiğini ”Bankalar arası kredi kartları merkezinden izliyoruz” dedi.
Sinan Öncel’in anlattıklarına göre, özel günlerde ve bayramlarda kredi kartıyla yapılan harcamalar artıyor.
Önümüzdeki günlerin bir özelliği var. Babalar Günü ile bayram aynı günlere rastladı. Bu nedenle perşembe ve cuma günleri perakende sektöründe büyük ciro artışı bekliyoruz.
Yarım elma, gönül alma
Geçen yılın arife günü, sadece kredi kartlarıyla 1.8 milyar TL harcama yapılmıştı. Bu yıl harcamanın 2.2 veya 2.3 milyar TL olması bekleniyor. Bayram harcamalarının çoğu bayram öncesi yapılsa da bayram boyu devam ediyor. Geçen yıl bayram döneminde banka kredi kartlarıyla her gün yapılan yaklaşık bir milyar TL harcamanın % 20’sini market harcamaları, % 14’ünü giyim harcamaları, % 12’sini ise yiyecek ve içecek harcamaları oluşturmuştu.
Bizler genelde bayram harcamalarında giyimin önde geldiğine inanırız. Görülüyor ki bayram harcamaları içinde giyimin payı oldukça düşük. Buna rağmen giyim sanayicilerimiz ve perakendecilerimiz satışlardan memnun.
BMD Başkanı Sinan Öncel’e iki soru daha sordum. “İstanbul’da işler böyle de Anadolu’da nasıl?” dedim. Anadolu’nun hemen her köşesinde bayram öncesi piyasanın hareketlendiğini söyledi. “Halkımız bu harcamaları yapmak için parayı nereden buluyor?” şeklindeki sorumu ise şöyle cevapladı. “Bir çocuk için baba önemlidir. Babayı mutlu etmek için çocuklar ellerinden geleni yaparlar”. Aynı şekilde, aile bütünlüğünde (Anadolu deyimiyle) “yarım elma gönül alma” misali tüm aile fertleri, birbirlerini mutlu etmeye çalışırlar. Sonra da yarı şaka yarı ciddi ekledi. “Geçen sene ucuz dolar satın alanlar, bu yıl doları pahalı satınca aradaki farkı ek gelir olarak düşünüp harcıyorlar” dedi.