Ramazan Bayramı’nız kutlu olsun.
Ramazan, Arabi ayların dokuzuncusudur. Kuran’da adı geçen tek kameri aydır. Kuran’ın indirildiği aydır. Hicretin ikinci yılında Bakara Suresi’nin 183’ncü ayetiyle Müslümanlara ramazan süresince oruç tutmaları emredilmiştir.
Ramazan orucuna şaban ayının son günü ramazan ayı hilalinin görünmesiyle (rüyet-i hilal) başlanır.
Şevval ayının hilalinin görünmesiyle sona erer. Bazen 29 gün, bazen 30 gün sürer. Ramazan Bayramı hicretin ikinci yılından sonra kutlanmaya başlanmıştır.
Bayramın töreleri ve ibadetleri Hazreti Muhammed tarafından düzenlenmiştir. İlk Ramazan Bayramı’yla ilgili işlemler O’nun tarafından yapılmıştır.
Bayram, ramazan ayının son günü olan arifeden sonra başlar ve üç gün sürer. Sadece erkeklerin kıldığı bayram namazına ek olarak bayramın üç özelliği vardır:
1) Müslümanlar zekâtlarını, fitrelerini genellikle bayramda verir.
2) Müslümanlar bayram namazından sonra yakınlarının kabirlerini ziyaret eder.
3) Müslümanlar bayram süresince karşılıklı görüşür. Böylece kırgınlıklar, dargınlıklar ortadan kalkar.
Ramazan Bayramı, oruç tutma süresinin sona ermesi nedeniyle yapılan bir bayram değildir. Oruçtan çıkan Müslümanlar, birbirine şeker ikram eder. Bu töreye dayalı olarak Ramazan Bayramı’na Şeker Bayramı da denir.
Müslümanlık sevgi demektir, kardeşlik, dostluk demektir. Müslüman, herkesin ve özellikle din kardeşlerinin sağlık ve huzur içinde yaşamasına yardımcı olmakla mükelleftir.
Birbirimizi sevelim, birbirimiz için iyilikler isteyelim. Dostluk, kardeşlik içinde nice bayramlara sayın okuyucularım...