Davos’taki “zengin ülkeler panayırı” 28 yıldır muntazaman yapılıyor. Davos ile aynı tarihlerde bir araya gelmeye kalkan “fakir ülkeler”in ise soluğu kesildi.
Davos’ta toplanan “Dünya Ekonomik Forumu”na alternatif olarak ilki 2001 Yılında Porto Allegre’de toplanan “Dünya Sosyal Forumu”na ilgi giderek yok oldu.
Halbuki “Davos” altertatifcilerinin sloganı “Başka bir dünya mümkündür” idi. Anlaşıldı ki “Başka bir dünya mümkün değilmiş.”
Nasıl bir başka dünya mümkün olabilsin ki, dünyadaki kişisel servetlerin yarısına, dünya nüfusunun sadece yüzde 1’i sahip.
Bu durumda “fakir ülkelerin fakirlikten kurtulma şansları yok”.
Sosyal Forum çöktü
Her yıl Davos’ta Zengin Ülkeler toplantısı ile ilgili haber, yazılar, değerlemeler sürerken, ben de Fakir Ülkeler toplantılarında olan biteni aktarmaya çalışırdım. Bunu yapma imkânım kalmıyor. Çünkü (1) Dünya Sosyal Forumu toplantıları düzenli olarak yapılamıyor. (2) Toplantılar fikir katılımı olmanın ötesinde karnavala dönüştü. Dünya Sosyal Forumu hareketini başlatan 1998 yılında zengin ülkelerin imzaladıkları “Çok taraflı Yatırım Anlaşması” (MAI - Multilateral Agreement of Investment) oldu.
OECD çerçevesinde gizli müzakereler sonucu oluşturulan bu anlaşmayı “kapitalistlerin anayasası” olarak kabul eden “ezilmişler” ile “ezilmişler yandaşı entelektüeller” sokak hareketlerini başlattı. Zenginlerin bir araya geldiği uluslararası toplantılar sırasında vurdulu - kırdılı gösteriler yapıldı.
Fakat daha sonra alternatif düşüncenin, kaba güç ile değil benzer platformlardaki tartışmalarla ortaya konulmasının yararı anlaşıldı. İlk oluşum İsviçre’nin Lozan kentinde ortaya çıktı. “Davos’u Gözleme Grubu” (The Public Eye on Davos) oluşturuldu.
Amaç, Dünya Ekonomik Forumu gündemine giren ve fakat gelişmekte olan ülkeler ile fakirlerin aleyhine oluşturulan politikalara karşı politikaların geliştirilmesi ve yanlışlar hakkında kamuoyunun uyarılmasıydı.
İyi başladı, sonu gelmedi
Bu hareketi başlatanlar Dünya Ekonomik Forumu ile ayni tarihte ve fakat dünyanın bir başka köşesinde toplantılar yapılmasına karar verdiler.
İlk toplantı 2001 yılında Brezilya’nın Porto Allegre şehrinde yapıldı. Daha sonra 2004 yılında Hindistan’da Mumbai’de toplanıldı. 2006 yılından sonra düzen bozuldu. Değişik ülkelerde toplantılar yapılmaya başlandı. 2013 yılında devrim sonu Tunus’ta, 2014 yılında Johannesburg’da toplanıldı. 2015 toplantısı Davos toplantısına yetiştirilemedi. Mart ayında Tunus’ta toplanılması bekleniyor.
Toplantılar ilk yıllarda ciddi ve düzenliydi. Delegeler yoksulluk, işsizlik, azgelişmişlik, insan hakları, basın hürriyeti, ahlaki çöküş, çevre gibi bizim gibi ülkeleri ilgilendiren konuları tartışıyordu.
Toplantılar ciddiyetini kaybedince, Dünya Sosyal Forumu’na ilgi azaldı. Davos’a alternatif olma imkânı kalmadı. Büyüklerimiz ne demişti? “Zengin ülkeler arabalarını dağdan, taştan aşırır, fakir ülkeler yollarını düz ovada şaşırır.”