Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ayvalık Ticaret Odası ve Belediye, zeytin hasadının başlaması nedeniyle her yıl “Hasat Şenliği” düzenliyor. Şenlik programı kapsamında zeytin ve zeytinyağı sektörünün genel sorunlarının, bölgenin üretim durumunun tartışıldığı toplantılar yapılıyor. Zeytin ve zeytinyağı üreticileri ürünlerini sergiliyor. Erken hasat zeytinyağı tadılıyor.

Ayvalık’ta 11’inci şenlik dün zeytinin sorunlarının tartışıldığı yerli ve yabancı konuşmacıların katıldığı panel ile başladı. Şehirde zeytin pazarı kuruldu. İlk hasat zeytinyağları tadıldı.

Haberin Devamı

Son üç yıldır şenlikler zeytin ağaçlarındaki verim düşüklüğü nedeniyle neşesiz oluyor.

Balıkesir ili sınırlarındaki zeytin ağaçlarının yüzde 20’si Ayvalık’ta. 2 milyon zeytin ağacı var. Zeytin ağacı sayısı az ama toprak ve iklim farkı nedeniyle Ayvalık zeytini ve zeytinyağı pek lezzetli. Zeytin ve zeytinyağı Ayvalık için çok önemli bir gelir kaynağı. Şimdilerde Belediye Başkanı olan Rahmi Gencer’in Ticaret Odası Başkanlığı döneminde uzun uğraşılar sonucu, 2007 yılında Ayvalık zeytinyağı için “Coğrafi Menşe İşaretlemesi” hakkı alındı. Ambalajlı Ayvalık zeytinyağlarının güvencesi ambalaj üzerindeki bu menşe İşareti.

Ürün giderek azaldı

Ayvalık zeytinleriyle yılda 4 bin 500 ton zeytinyağı üretilebiliyordu. Üretim 2 bin 800 ton dolayına geriledi. 1.500 ton dolayında da yeşil zeytin üretilebiliyor.

Halbuki zeytin Ayvalık için çok önemli. Ayvalık’ta ziraat odasına kayıtlı 6.500 üretici, Ticaret Odası’na kayıtlı zeytin ve zeytinyağı işi yapan 83 firma var.

Ayvalık’ta bu yıl zeytinyağından 50 milyon, yeşil zeytinden 20 milyon dolayında bir gelir elde edilebileceği tahmin ediliyor.

Derman markasıyla geleneksel taş baskı zeytinyağı ürettiren, bu yıl ağaçlardaki verimin geçen yılın da gerisinde olduğunu söylüyor. Zeytin üreticisinin ürünün az olması ve zeytinyağının para etmesi nedeniyle, kendi zeytinini kendinin sıktırdığını anlatıyor.

Randıman da düştü

Kendi zeytinliklerinde üretilen zeytinleri Kürşat markasıyla sofralık zeytin ve zeytinyağı olarak piyasaya sunan Mustafa Kürşat, bu yıl zeytin veriminin sadece tane olarak değil randıman bakımından da düşük olduğunu, daha önce 5 kg taneden 1 litre zeytinyağı alınırken, şimdilerde 1 litre zeytinyağı elde etmek için 6.5-7.0 kg zeytin gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Ayvalıkta üretici sofralık zeytininin kilosunu 8 TL’ye, yağlık zeytininin kilosunu 2.75-3.00 TL’ye satıyor.

(Marmara Birlik zeytin alımında yağlığa 2.70 TL, sofralığa 7.90 TL ödeyeceğini açıkladı.)

Yağlık zeytin fiyatına göre zeytinyağının litre maliyeti 15-20 TL’den az olmayacaktır. Arzın talebi karşılamaması halinde zeytinyağını bu yıl yüksek fiyatla tüketeceğiz demektir.

(Zeytinci İsmet Önder diyor ki: Zeytinyağı fiyatı geleneksel olarak altına endekslidir. 5 litre zeytinyağı tenekesi çeyrek altına satılır. Çeyrek altın şimdilerde 165-170 TL. Bu hesaba göre kaliteli taş baskısı zeytinyağının litresinin 30 TL’nin üzerinde olması normaldir.)